Fredric, 34, extraknäcker som entrévärd på virtuell nattklubb

Uppdaterad 2020-04-27 | Publicerad 2020-04-26

Att ses och festa i slutna chatrum har blivit allt vanligare under coronan. Fenomenet är särskilt populärt på videokonferensverktyget Zoom. Hateff Mousaviyan har pratat med Fredric Öslöf, en 34-årig kille från Malmö som är med och arrangerar en virtuell nattklubb med besökare från hela världen.

Går det att ställa till med en riktigt bra fest på distans? Kan man till och med få den att kännas exklusiv? Hur gör man så att besökarna inte bara sticker in huvudet, utan också stannar och dansar hela natten?

Det var den här typen av frågor som fick Ed Cooke, brittisk författare, entreprenör och internationell stormästare i minne, att börja skissa på en virtuell nattklubb under coronapandemin. Tillsammans med några vänner drog han därför igång Co-reality Collective, ett löst sammansatt kollektiv som har gett sig i kast med att ordna de roligaste festerna på internet.

Zoomfesterna sprider sig

The Zone, som Co-reality Collective kallar sin klubb, är ett i raden av liknande initiativ som har dykt upp på videokonferensverktyget Zoom den senaste månaden.

I ett reportage som tidningen Bloomberg publicerade förra veckan kan man läsa mer om fenomenets framfart. Artikelförfattaren nämner då The Zone som en av klubbarna som har lyckats arrangera några av de mest minnesvärda kvällarna på Zoom.

– Welcome to the new era of clubbing under quarantine, skriver tidningens reporter Michelle Lhooq.

Svensk entrévärd

Svenske Fredric Öslöf, 34, är en av många vänner till Ed Cooke som har varit med och hjälpt till på The Zone. Under premiärkvällen den 4 april stod han digital entrévärd – allt för att se till så att rätt folk kom in i det lösenordsskyddade rummet.

– Precis som en vanlig entrévärd var jag tvungen att göra en säkerhetskontroll, så att ingen hade vapen eller tunga droger med sig. Som tur var hade vi väldigt medgörliga besökare som gick med på att känna igenom sig själva, berättar Fredric Öslöf.

Hur gick själva festen till väga?
– Festen började i kön till en ”husfest”. Rent tekniskt sett innebar det att man öppnade videokonferensplattformen Zoom och väntade på att få komma fram till vakten. Festen gick sedan ut på att ta sig vidare i en kedja av hemliga rum som öppnade allteftersom. 

Vad var det för hemliga rum?
– Varje rum speglade saker som hänt på fester som vi varit på tidigare. Ville du in på dansgolvet i köket så var du tvungen att gå till ditt eget kök, ville du ta ett bad på efterfesten var du tvungen att själv tappa upp ett bad och hoppa ner. Vi kontrollerade inte vad folk gjorde på toaletten. Karaokerummet fick inte igång sin teknik på den första festen, men det ska nu vara utrett. Sammanlagt fanns det 16 rum, säger Fredric Öslöf.

Fredric Öslöf är entrévärd på den virtuella nattklubben The Zone.

För att säkerställa att gästerna verkligen kommer till The Zone för att festa har Ed Cooke och hans medarrangörer satt upp vissa förhållningsregler.

Till att börja med vill de att besökarna ska vara införstådda med att det rör sig om en “all-nighter”. Alla som önskar närvara är därför tvungna att ta med sig egen dricka, gärna så att det räcker hela kvällen.

Vidare är det viktigt med passande kläder. Deltagarna uppmanas därför klä sig som om webbkameran vore en scen. Skulle den egna garderoben kännas oinspirerande finns det digitala filter som man kan använda sig av i Zoom.

Cooke är också tydlig med att The Zone är “invite only”. För att komma in är man tvungen att ange ett hemligt lösenord eller berätta vem man känner på festen.

Nekade i dörren

När Fredric Öslöf extraknäckte som entrévärd under premiärkvällen var det hans uppgift att se till så att besökarna följde förhållningsreglerna på The Zone. För vissa innebar det ett snopet nej i dörren.

– Vi nekade alla som inte följde våra krav. Kom till festen uppklädd eller installera Snap Camera (ett tillägg som används för att växla mellan digitala filter i Zoom, reds. anm), visa att du har dricka med dig för hela kvällen, ange lösenordet eller namnet på den som bjöd in dig, berättar Fredric Öslöf.

Fredric Öslöf in action.

Sedan den 4 april, datumet för den första klubbkvällen, har Ed Cooke och hans vänner fortsatt att arrangera Zoom-fester varje helg. Konceptet blir bara mer och mer populärt. Idag är besöksantalet uppe i flera hundra.

Fullt dansgolv

Vid första anblick är det lätt att tro att ett besök på en virtuell nattklubb skulle kunna vara en något statisk upplevelse. Men faktum är att folk verkligen släpper loss. 

Flera av de 16 rummen på The Zone är rena dansgolv, med musik kurerad av erfarna dj:s. Genom webbkameran ser man hur folk dricker och dansar runt i sina respektive lägenheter.

Arrangören Ed Cooke skriver på sin blogg att några av dansgolven har varit packade med folk i nästan 10 timmar vissa kvällar.

Besökarna dansar genom webbkameran på The Zone.

Allsång till ”Bohemian Rhapsody”

För Fredric Öslöf, som hittills bara har haft möjlighet att vara med på en av festerna, var premiärkvällen en stor succé. Han har flera fina minnen från sitt besök på The Zone.

– Vid ett tillfälle sent på natten uppstod allsång till “Bohemian Rhapsody” i ett av rummen. När sången tystnade tackade det rummets värd för sig och sa att festen är över, då fortsatte gruppen att efterfesta i badkarsrummet.

Hur kändes det att vara med om något sådant här?
– Lösenordet till första festen var “This is real”, och det var precis vad det blev, en riktig fest. Jag blev full och träffade nya vänner. Mitt vin tog slut samtidigt som någon började recitera poesi någon gång där mitt i natten. Då tackade jag för mig och kände mig rätt färdig där.

Vad funkade bäst under premiärkvällen?
– Precis som en vanlig husfest kan en viss känsla av FOMO utspela sig om något roligt händer i en annan del av festen. Genom att seriekoppla olika rum, använda funktioner för “break out sessions” och liknande lyckades vi faktiskt åstadkomma känslan av en husfest där man hoppade fram och tillbaka mellan olika rum och därför sprang in i nya personer och samtal under kvällen. 

Och vad funkade mindre bra?
– Vi upptäckte snabbt att det krävs ett enkelt sätt att ge personer permanent access till rum de redan besökt, så i slutet av kvällen öppnade vi upp alla rum.

Såhär såg postern från premiärkvällen ut.

The Zone har snabbt blivit en global företeelse. Till varje klubbtillfälle dyker det upp besökare från hela världen.

– Många är själva artister, festfixare eller dj:s. Andra känner varandra från Burning Man eller liknande event, berättar entrévärden Fredric Öslöf.

Entreprenören Ed Cooke på The Conference 2014 i Malmö.

Vänskapen med Cooke

Fredric Öslöf kom i kontakt med den excentriske Ed Cooke för snart 6 år sedan. Cooke hade precis krönts till stormästare i minne och var i Malmö för att tala på samtidskonferensen The Conference. De båda träffades i vimlet.

– Jag lärde känna honom bättre sommaren därpå. Han bjöd in mig att bo hos honom om jag någon gång skulle vara i närheten av hans hemtrakter. Jag antog erbjudandet och vi möttes upp för en full english breakfast en solig morgon i London. Han frågade om jag ville följa med på cricket, jag sa ja utan att förstå vad som skulle hända härnäst. Vi kastade oss in i en Londontaxi och for till Regents Park, där jag efter en kort introduktion kastades in i mitt livs första cricketmatch för hans lag saknade en spelare. På den vägen är det, berättar Fredric Öslöf.

Vana av digitala möten

34-åringen från Malmö jobbar till vardags som marknadsansvarig på Smart Frilanskooperativ, ett produktionshus som stödjer kreatörer inom konst, kultur och de kreativa näringarna.

– Majoriteten av våra medlemmar har blivit av med sina uppdrag i kölvattnet av corona. Mycket av min vanliga arbetstid går därför åt att ta fram sätt för våra medlemmar att skapa nya publikmöten i en digital miljö, säger Fredric Öslöf, och drar en parallell till arbetet med The Zone.

Tar inträde

Alla intäkter som Ed Cooke och hans Co-reality Collective drar in på klubbkvällarna går till en fond för frilansare och kulturutövare som har mist sin inkomst på grund av den rådande pandemin. Under premiärkvällen fick de in närmare 10 000 kronor.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln