Mikael, 45, har varit borta i en månad – polisen söker än

Av: Malin Kardell

Publicerad:
Uppdaterad:

Mikael Simonsson, 45, har varit försvunnen i en månad.

Polisen och frivilligorganisationen Missing people har sedan dess sökt efter honom, men några tydliga spår hittar man inte.

– Allt är som ett mysterium, säger Mikaels systerdotter Elina Sundqvist.

Mikael Simonsson, 45.
Foto: PRIVAT
Mikael Simonsson, 45.

Fredagen den 10 juli fick Mikael Simonsson, 45, skjuts av sin pappa till deras gemensamma stuga i skogen utanför Boden i Norrbotten.

– De hade bestämt att de skulle fixa med stugan i sommar. Måla om och sådär. Micke skulle vara själv till söndagen, när hans pappa skulle komma dit och hjälpa till, säger Elina Sundqvist till Aftonbladet.

Under lördagen hade familjen kontakt med Mikael via telefon, och det är det senaste livstecknet man har. När hans pappa kom dit, var hans son inte där. I stugan fann man däremot alla Mikaels tillhörigheter. Mobil, bankkort, legitimation, väskan. Sängen var obäddad och det stod en tillbringare med saft på golvet.

– Det var som att han gått ut för att kissa, och sen kom han inte tillbaka, säger Elina.

– Allting var så olustigt. Allting var ju kvar, och man undrar ju varför han skulle åkt iväg och bara lämnat allting. Skulle han åkt in till stan så hade han ju tagit med sig telefonen eller bankkortet.

Med hjälp av helikopter, drönare, hundar och dykare, har polisen sökt i terräng och vattendrag.

Foto: PRIVAT
Mikael Simonsson, 45.

Enligt Patrik Hellberg, tf områdeschef för polisen Luleå/Boden, är polisen inte färdiga med sökandet, utan fortsätter trots det med en mindre intensitet än i början av Mikaels försvinnande.

– Vi letar just nu i terrängen, och det är på många sett utmanande. Vi tar också hjälp av helikopter, men på vissa ställen är det tät skog, och då är det svårt att söka av ovanifrån, säger han.

– Sen är vi fortfarande intresserade av ett vattendraget där vi sökt av tidigare, men med tanke på kraftiga strömmar är det svårt att veta vilka områden man ska söka i.

Den ideella organisationen Missing people har också hjälpt till. Och familjen själva har anlitat blodhundar från Falkenberg i hopp om att få fram några spår.

– Stugan ligger längst en skogsväg, och hundarna fick upp ett spår som ledde till den större vägen. Då drog ju man slutsatsen att, ja som att han har hoppat in i en bil.

– Men vi har som sagt ingenting som tyder på att han har försvunnit mot sin egen vilja.

En förundersökning gällande människorov upprättades i samband med försvinnandet, och än har man inte släppt teorin om att 45-åringen skulle kunna ha blivit utsatt för något brott.

– Parallellt med sökandet, så tittar vi också på om den försvunne personen kan vara utsatt för brott. Det är inget vi uteslutit, utan förundersökningen är fortfarande i gång, men jag tänker inte gå in mer på vad som kommit fram i den utredningen, säger Patrik Hellberg.

Mikael var vid försvinnandet troligtvis klädd i svart t-shirt eller fritidsskjorta, jeans och gymnastikskor. Och polisen uppmanar allmänheten att höra av sig om man tros ha uppgifter om vad som kan ha hänt honom.

– Om man har uppgifter kring Mikaels försvinnande så uppmanar jag att man kontaktar polisen på 114 14, säger Hellberg.

Foto: PRIVAT
Mikael Simonsson, 45.
Publicerad: