Spök-kvinnan räddade livet på familjen i Bärby

Publicerad 2020-08-01

Ingen vet vem den gamla gumman var som sägs ha räddat familjen från att krossas av tåget.

Finns det hjälpsamma spöken?
Ja, i alla fall om man ska tro den historia som finns bevarad i Folkminnesarkivet i Uppsala – och som berättar om en familj som räddades från att bli påkörda av ett tåg strax utanför Uppsala.

Strax innan Bärby station, där museijärnvägen Lennakatten idag passerar rakt över väg 282, är platsen för en minst sagt annorlunda spökhistoria. Händelsen utspelar sig någon gång i början av 1940-talet när Roslagsbanan fortfarande var aktiv och trafikerade sträckan Uppsala-Länna-Norrtälje.

En pappa, dotter och son är på väg i bil till sitt hem i Åkerby när de plötsligt ser en gammal kvinna svänga fram och tillbaka med en lykta strax innan den obevakade järnvägsövergången. Pappan uppfattar signalen som en varning och stannar därför bilen, sekunder senare stormar ett tungt godståg förbi i hög fart.

Till deras häpnad försvinner plötsligt både lyktan och kvinnan spårlöst, och då platsen vid den här tiden är ligger helt öppen finns det ingen möjlighet att gömma sig. Det man först fruktar, att den gamla kvinnan ska ha blivit påkörd av det framrusande godståget, visar sig heller inte stämma.

Om den gamla kvinnan med lyktan har lyckats varnat flera personer, och om hon finns kvar än idag, får vi kanske aldrig veta.

Petter Inedahl har gett ut flera böcker med riktiga spökhistorier och driver också podden Hemsökta platser.

Tragisk dödsolycka på samma plats

Journalisten och författaren Petter Inedahl har gett ut två böcker med spökhistorier och ligger också bakom podcasten Hemsökta platser som i avsnitt 18 tar upp just historien i Bärby.

Enligt honom kan en tidigare tågolycka ha kopplingar till den återberättade händelsen.

– Enligt berättelsen ska en elvaårig flicka, som under en längre tid vårdats på sjukhus i Uppsala, varit på väg hem i bilen tillsammans med sin pappa och tragiskt dött när de blev påkörda av tåget just på den platsen, säger Petter Inedahl.

Vet du något mer om dödsolyckan?
– Nej, jag har inte fått bekräftat om olyckan verkligen har ägt rum, men enligt berättelsen ska den ha skett strax innan en här berättelsen. Men visst är det intressant att spekulera i ett eventuellt samband.

Annars ger inte Petter Inedahl mycket för hjälpsamma spöken.

– Nej, jag har faktiskt undvikit den typen av historier. Spöken ska ju vara skrämmande och ställa till med olika saker, det är ju deras jobb.

Idag är det bara Lennakatten som passerar den numera bomförsedda övergången i Bärby.

Många kända spökhistorier i och omkring Uppsala

Förutom podcasten Hemsökta platser, och snart också en tredje bok i ämnet, jobbar Petter Inedahl just nu på Skokloster slott söder om Uppsala. Ett slott som för övrigt ruvar på många skrämmande historier.

– När jag började jobba där för några år sedan var det inte många som ville prata om spöken, men eftersom jag har lärt känna kollegorna så har jag fått höra en hel del.

Är det något som sticker ut lite extra?
– En av de bättre historien är en händelse för ungefär tio år sedan, då man renoverade slottets tak. En snickare hade spänt upp genomskinlig plast uppe på vinden när han plötsligt hörde steg på tegelgolvet. Han såg en gestalt genom plasten, men eftersom det var fler hantverkade där så tänkte han inte mer på det.

– Efter en stund såg han att personen fortfarande stod kvar, och när ha drog undan plasten var personen borta. Samma händelse upprepade sig ytterligare en gång, men den andra gången rörde sig den här mörka mansliknande gestalten in genom plasten och fram mot den här mannen som blev livrädd.

Enligt Petter Inedahl är trakterna i och kring Uppsala känd för många spökhistorier.

– Ja, det finns många. Bland annat på Norrtäljegatan 13 i centrala Uppsala. Några av de mest skrämmande historierna kommer också från gamla Fjellstedtska skolan i Luthagen där flera präststuderande vittnat om sömnlösa nätter och konstiga händelser.