Stor ilska efter brutala gängvåldtäkter i Indien

Publicerad 2019-12-23

Indien rasar och förfasas. Igen.

Två brutala gängvåldtäkter mot kvinnor har väckt samma vrede som 2012, då 23-åriga Jyoti Singh våldtogs så brutalt att hon dog av sina skador.

– Indien har blivit känt som världens våldtäktscentrum, säger oppositionspolitikern Rahul Gandhi.

Två brutala gängvåldtäkter på kort tid, där båda kvinnorna har dödats.

Indien kokar återigen av vrede efter nya fall av grovt våld mot kvinnor.

Det första uppmärksammade dådet skedde den 27 november.

Den 27-åriga veterinären Priyanka Reddy i staden Hyderabad upptäckte att hennes moped fått punktering där den stått parkerad vid en vägtull. En man i 20-årsåldern och hans kompisar erbjöd henne hjälp. Hon ringde sin syster och sa att hon kände sig osäker på männen. Hon ville hålla kontakten:

”Snälla, fortsätt prata med mig, jag är rädd”, sa hon enligt systern.

Men nästa gång systern försökte ringa var telefonen avstängd. Då åkte hon och mamman till den polisstation som låg närmast vägtullen, utan att få hjälp.

När familjen till slut lyckades anmäla händelsen på en annan polisstation en bit bort var det för sent.

Priyanka Reddy hade våldtagits och kvävts till döds. Efter det tände gärningsmännen eld på hennes kropp.

Fyra lastbilsarbetare greps ett dygn senare misstänkta för dådet och erkände.

Människor förfasades. Manifestationer mot kvinnovåld ordnades på flera platser i landet.

”Det här är den värsta sorten djävlar förklädda till människor”, skrev skådespelaren Salman Khan på Twitter.

Hyllade polisen

Knappt en vecka senare sköts de misstänkta männen ihjäl av polis när de försökte fly.

Omkring 300 personer samlades vid polisstationen i sydvästra Hyderabad för att hylla polisen och dela ut blommor. Tusentals firade på andra håll.

Priyanka Reddys mamma sa till BBC:

– Min dotters själ har fått frid nu. Rättvisa har skipats.

Men flera människorättsorganisationer kritiserade den typ av rättsskipning som hyllades av demonstranterna, och varnade för polisens ointresse gällande våldtäktsoffer:

– Utomrättsligt dödande är inte en lösning på våldtäkterna, sa Avinash Kumar, chef på Amnesty Internationals Indienkontor.

Den 5 december skedde ännu ett kvinnomord, den här gången i delstaten Uttar Pradesh.

En 23-årig kvinna som skulle vittna i domstol efter att ha anmält en gängvåldtäkt attackerades av fem män på vägen dit. Två av männen som anföll henne var desamma som hon tidigare anmält för våldtäkt.

Gruppen hällde bensin över kvinnan, och tände sedan eld på henne. Brinnande flydde hon från platsen och slog larm till polisen. Hon dog sedan av sina omfattande brännskador.

Alla fem män är nu häktade.

De hårda kraven på straff fortsätter att eka:

– De borde hängas eller skjutas ihjäl, säger den 23-åriga kvinnans pappa till den brittiska tidningen Independent.

I ett annat uppmärksammat fall ska en 18-årig kvinna från samma distrikt som den 23-åriga kvinnan ha våldtagits. Även i det fallet ska gärningsmännen satt eld på kvinnan, som nu lider av 90-procentiga brännskador, enligt Independent.

”Kvinnodomstolar”

De brutala våldtäkterna väcker minnena från 2012, då Jyoti Singh överfölls av sex män på en buss och våldtogs så brutalt att hon dog av sina skador.

Även då ropades det på dödsstraff mot våldtäktsmännen.

En del lagförändringar har gjorts efter Jyoti Singh-fallet.

Bland annat håller det indiska rättsväsendet på att inrätta särskilda "kvinnodomstolar" som ska snabba på rättsprocesser som rör exempelvis våldtäkt och kvinnomisshandel.

Och i ett våldtäktsfall där en politiker från regeringspartiet BJP i veckan dömdes för flera fall av våldtäkt mot en minderårig flicka 2017 kritiserade domaren den federala polisen (CBI) på flera punkter, bland annat för att inga kvinnor deltagit i utredningsarbetet.

Oppositionspolitikern och kongressledamoten Rahul Gandhi har flera gånger tagit upp våldtäkterna.

– Flickor, systrar och mödrar måste bli chockade när de varje dag läser i tidningen att en flicka våldtagits eller dödats. Indien har blivit känt som världens våldtäktscentrum, sa Gandhi nyligen.

92 våldtäkter varje dag

Premiärministern Narendra Modi pratade under sin valkampanj 2014 ofta om våldtäkter och särskilt om mordet på Jyoti Singh. Han utlovade bland annat nolltolerans mot kvinnovåld, och talade gärna om hur familjer borde uppfostra sina söner bättre, skriver BBC.

Han har dock kritiserats för sin tystnad gällande de senaste fallen.

Samtidigt visar statistiken tydligt att Indien fortfarande har en lång väg kvar.

Enligt siffror från statliga myndigheter skedde över 33 000 våldtäkter i Indien 2017.

Det innebär 92 våldtäkter varje dag. Mörkertalet tros vara enormt.

2018 klassades Indien som världens farligaste land för kvinnor att leva i enligt en undersökning från Thomson Reuters Foundation, som har kopplingar till nyhetsbyrån Reuters.

Och hur mycket politikerna än pratar om frågorna så har mycket lite förändrats för människorna som lever i det indiska samhället, enligt den indiska sociologiprofessorn Sanjay Srivastava, som Svenska Dagbladet intervjuat.

Indien har fortfarande kvar en patriarkal tradition där män är överordnade kvinnor, och våldtäkter är ett sätt att straffa kvinnor som inte beter sig rätt, enligt professorn. Samma tankar går att skönja när det är dags att tala om straffskipning.

– När sånt här händer görs det nästan aldrig försök att förändra de fundamentala orsakerna. Politiker talar hellre om hårdare straff än om att undervisa människor om genusfrågor och våldtäkter, säger Sanjay Srivastava till Svenska Dagbladet.