Polisen: Vi ska inte öka bekämpandet av brotten bland barn

Publicerad 2020-02-10

Carin Götblad.

Att brott- och orosanmälningar där unga är involverade ökat står klart när Polisen i region mitt presenterar sin rapport för förra året. Hela 300 procent fler orosanmälningar gjordes under 2019 och antalet personrån mot barn hade dubblerats.

Men att ta i med hårdhandskarna och skicka polisen efter ungarna tror inte länspolismästaren är rätt väg att gå.

Polisen borde inte öka sin inblandning då det finns en risk för ökad stigmatisering, det menar länspolismästare Erik Steen i rapporten. I Expressen är regionpolischefen Carin Götblad samtidigt kritisk. Hon anser att kommunen måste göra mer. De skriver:

”Götblad riktar kritik mot kommunerna som hon anser inte tar tag i kriminalitet hos barn. Hon berättar om en trend där flickor under femton begår våldsbrott. Det finns exempel där gänget lurat i väg en annan flicka och sparkat och slagit, spottat och hånat, samtidigt som de filmat för sociala medier.”

Tusentals barn rånas

Totalt begicks förra året 2484 personrån mot barn mellan 0–17 år, det visar polisens rapport. Tre år tidigare var den siffran bara hälften så hög. Men det är inte bara i kategorin brottsoffer som antalet barn ökar. Mängden barn som hotar barn är nästan dubbelt så hög än den var för tre år sen.

– Jag blev häpen över grovheten, det är våld mot huvudet, sparkar, hot om att döda. Det säger inget om de psykiska skador barnen drabbas av, men de finns ju också där, säger Götblad till Expressen.

– Det är ofta klasskamrater som utsätter varandra. Det går inte att tänka sig att vuxna skulle utsättas för sånt här av sina arbetskamrater utan att det skulle uppmärksammas. Vi skulle aldrig acceptera det. Men det är vanliga barn som rånas på väg till och från skolan, som kallas hora och får höra att de ska få en Glock i käften. Jag tycker att vi sviker barnen.

Följ ämnen i artikeln