Så här snabbt blir det ljusare där du bor

Tiderna för solens upp- och nedgång på olika orter

Publicerad 2022-02-10

Varde ljus – snabbt som bara den.

Dagarna blir nu längre och längre i rekordfart.

– Det är stora skillnader beroende på var i landet man befinner sig, säger astronomen Alexis Brandeker.

Ljuset i tunneln behöver faktiskt inte vara ett tåg.

Det kan också härstamma från solen, som kommer tidigare och stannar uppe längre för varje dag som går.

– Det är i slutet av januari och under februari som skillnaden är störst från en dag till en annan, säger Alexis Brandeker, astronom vid Stockholms universitet.

I norra Sverige blir dagen ungefär sju minuter längre per dygn just nu. I söder är den siffran omkring fyra.

– Ökningen ligger ganska konstant fram till april. Sedan avtar den snabbt. Kring sommarsolståndet är skillnaden minst från en dag till nästa.

Alexis Brandeker.

En timme längre dag i norr

I Kiruna gjorde vår närmsta stjärna entré klockan 08.17 på torsdagsmorgonen. Det är hela 30 minuter tidigare jämfört med förra veckan. Den stannade uppe ända tills 15.28. För sju dagar sedan var det tack och godnatt redan 14.58.

I Stockholm kommer det vara ljust mellan 07.36 och 16.27 under torsdagen. Det är 35 minuter längre än för en vecka sedan.

– Att det ökar snabbare i norr beror på vilken vinkel som solljuset har när det träffar horisonten. Ljusstrålarna bryts av luften, vilket gör att det är ljust även en stund efter att solen har gått ner, säger Alexis Brandeker.

– I norr kommer ljuset in med en flackare vinkel och det innebär att den effekten blir större.

Blir ljusare till sommarsolståndet

Det fortsätter att bli ljusare ända tills sommarsolståndet, som i år infaller den 21 juni. Då lutar jordaxeln maximalt mot solen, vilket får till följd att nätterna blir sådär fyllda av lust och liv som de bara är under några flämtande ögonblick innan det vänder igen.

Allra mörkast är det vid vintersolståndet. I år kommer det den 21 december, men låt oss inte tänka för mycket på det. Den dagen är ännu långt, långt borta.

Följ ämnen i artikeln