Indien ratar sanktioner och köper mer rysk olja

Uppdaterad 2022-05-04 | Publicerad 2022-05-03

Ryssland har mötts av fördömanden och hårda sanktioner efter invasionen av Ukraina.

Men Indien vägrar välja sida i kriget och har istället passat på att fynda.

Landet har kraftigt ökat importen av rysk olja – till reapris.

Följ ämnen
Ukraina

I början av mars röstade FN:s generalförsamling om en resolution med krav på att Ryssland ska dra sig tillbaka från Ukraina. En överväldigande majoritet av världens länder röstade för.

Indien avstod från att rösta.

Bakom beslutet döljer sig en storpolitisk balansgång.

Indiens president Narendra Modi har uttryckt oro för situationen i Ukraina – men har inte fördömt  invasionen.

Billig råolja från ryska kranen

När EU nu går mot att fasa ut rysk olja gör Indien tvärtom och ökar importen av råolja från Ryssland. Två månader efter invasionen av Ukraina hade landet importerat lika mycket rysk olja som under hela 2021, skriver Reuters.

Högt oljepris och lägre intresse för rysk olja har gjort att indiska raffinaderier kunnat handla till reapriser.

– Vi vill skydda kunderna från prischocker så mycket vi kan, men vi måste också skydda våra vinster... så vi köper rysk olja, säger en företrädare för ett raffinaderi till Reuters.

President Modi har uttryckt oro för situationen i Ukraina – men har hittills inte fördömt den illegala invasionen. Några sanktioner mot Ryssland har det inte heller blivit.

Narendra Modi har pratat med både Putin och Zelenskyj. Likaså har Boris Johnson och Sergej Lavrov har varit på besök i Indien.

Vill inte ”behaga världen”

Neutralitetspolitiken är en balansgång mellan öst och väst. Bland ledare i väst finns ett missnöje med att världens största demokrati inte vill göra gemensam sak mot Ryssland.

Indiens utrikesminister Subrahmanyam Jaishankar försvarade nyligen landets linje på en säkerhetskonferens.

FN:s generalförsamling röstade om en resolution med krav på att Ryssland ska dra sig tillbaka från Ukraina.

– Vi måste stå upp för vilka vi är. Jag tycker att det är bättre att engagera världen baserat på vilka vi är – istället för att behaga världen som en blek imitation av vilka de är, säger Jaishankar, enligt Deutsche Welle.

Balanserar mellan stormakter

Indien har en tradition av goda relationer med Ryssland. Efter det brittiska herraväldet finns också en bestämd vilja att värna sin självständighet. Därtill är merparten av militärens vapen ryska. För att nämna några faktorer.

Men relationen mellan Indien och USA är – trots frågan om Ukraina – starkare än vad man tror, enligt landets tidigare säkerhetsrådgivare Shivshankar Menon.

– Vi tycker om att betona gemensamma principer och demokratiska värderingar, men den solida basen är gemensamma intressen, säger Menon till Foreign Policy.

Att stöta bort Indien med sina 1,4 miljarder invånare och forcera fram ett politiskt block med Kina och Ryssland vore ett mardrömsscenario för väst. Något regeringen i New Delhi är väl medvetna om.