Mellandagsrea på el – experten: ”Passa på nu”

Publicerad 2021-12-27

Elens mellandagsrea är i gång.

De kommande dagarna väntas priserna sjunka dramatiskt.

– Har man inte dammsugit i jul så ska man passa på, säger experten Christian Holtz.

Det kalla vädret har lett till skenande elpriser den senaste tiden och i förra veckan noterades rekordtoppar på mellan tre och fyra kronor.

Men nu kommer glädjande besked för villaägare som tvingats skruva ner värmen.

En kombination mellan sänkt gaspris, mildare väder och mer vind gör att elpriset återigen dyker nedåt.

Enligt elbörsen Nordpool kommer priset i södra Sverige att sjunka till runt 1:13 kronor per kWh under tisdagen från nivåer på 1:50 kronor i julhelgen.

Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på Merlin & Metis.

”Halverade elräkningar”

I de norra delarna behöver man bara betala hälften så mycket.

– Det är klart att det gör jättestor skillnad. Kollar man på en normalt elvärmd villa som haft elräkningar på 500 kronor om dagen den senaste tiden så får de nästan halverade elräkningar nu, säger Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på Merlin & Metis.

– Har man inte dammsugit något under julen kan man passa på att göra det nu. Jag brukar säga till folk att försöka se över är de stora elförbrukarna. Till exempel om man har en elbil, hur man laddar den eller att ha en smart styrning av sitt värmesystemet. Och att försöka sänka temperaturen någon grad hemma.

Enligt Christian Holtz bör man se över sina stora elförbrukarna.

Inga fyndpriser

Att det skulle röra sig om någon mellandagsrea ställer sig Christian Holtz dock tveksam till.

– Det kanske man kan säga, men det är ändå inga fyndpriser. Vanligtvis går priserna ner när vi kommer in i julveckan, men nu har vi haft de tre dyraste dagarna någonsin i södra Sverige och det är fortfarande höga priser. Det är väldigt exceptionellt.

Johan Sigvardsson, elexpert på Bixia, kopplar den tydliga nedgången till att många varit lediga och därmed förbrukat mindre el. Efter trettondagshelgen tror han dock att priserna kommer att vända uppåt igen.

– Man lär se en tydlig uppgång. Det är klart att det finns finns industrier som håller i gång hela tiden men det blir en stor skillnad när alla är tillbaka på jobbet igen, säger han.

Följ ämnen i artikeln