Mali: Frankrike samarbetar med IS

TT-AP-AFP

Publicerad 2022-08-18

En franska soldat i en helikopter som flyger över Gao i östra Mali. Arkivbild.

Mali anklagar Frankrike för att samarbeta med terrororganisationer som IS och uppmanar FN att få slut på ”dessa aggressioner”.

Det skriver militärjuntans utrikesminister Abdoulaye Diop i ett brev till säkerhetsrådets ordförandeland Kina, där han säger att landet har ”flera bevis” på att Frankrike samarbetar med jihadister.

Franskt stridsflyg ska upprepade gånger ha kränkt Malis luftrum och då ha ”samlat in information åt terrororganisationer som verkar i Sahel och släppt ner vapen och ammunition åt dem”, skriver Diop i brevet – som skickades i måndags, samma dag som de sista franska styrkorna lämnade landet.

Frankrike har sedan 2013 hjälpt Mali att bekämpa ett uppror av jihadistiskt motiverade grupper, men i juni i fjol avslutade man sina gemensamma insatser med maliska styrkor. I februari beslutade Frankrike att alla styrkor ska lämna Mali efter ett sammanbrott i relationen med Malis militärjunta som tog makten i augusti 2020.

Den franska ambassaden i Mali har på Twitter svarat på Diops anklagelser. ”Frankrike har självklart aldrig stöttat dessa terrorgrupper, direkt eller indirekt, och de är fortsatt våra direkta fiender i hela världen”, skriver man och fortsätter:

”53 franska soldater har dött i Mali under de senaste nio åren. Deras uppdrag var framför allt att bekämpa terroristgrupper och därigenom förbättra säkerheten för malierna”.