Abort

Massavhopp från mensappar efter abortbeslutet

Av: 

Emma Håkansson

NYHETER

Allt fler amerikanska kvinnor raderar nu sina mensappar efter att aborträtten upphävdes.

Detta av ren rädsla för att informationen ska användas emot dem.

– Om de försöker åtala en kvinna för att ha gjort en olaglig abort, kan de ta del av alla appar på hennes telefon, inkluderat menscykel-appar, säger Sara Spector, försvarsadvokat.

När Roe mot Wade, som garanterade rätten till abort, revs upp av Högsta domstolen i USA har många amerikanska kvinnor tagit bort sina mensappar. Detta rapporterar The Guardian.

Apparna fungerar som en slags kalender och används för att hålla koll på menscykeln.

Redan när förslaget om att upphäva aborträtten lades fram började kvinnor i landet radera sina mensappar, men de senaste dagarna har det alltså eskalerat.

Raderar app av rädsla

Kvinnornas rädsla grundar sig i att den sparade datan i apparna kan användas emot dem i framtida brottsutredningar, i de stater där abort är olagligt.

En kvinna bekräftar för tidningen att hon tog bort sin menscykel-app för att hon är rädd för när hon ska ut och resa, att hennes stat kan använda hennes data om missad mens emot henne.

– Jag kommer sakna att använda appen så mycket. Ibland vaknar jag upp och mår jättedåligt och jag vet inte varför. Tills appen säger att det kan vara normalt vid denna tidpunkt i min cykel, tillägger kvinnan.

En kvinna berättar att hon tog bort sin menscykel-app för att hon är rädd att hennes stat kan använda hennes data för missad mens emot henne.

Kan användas som bevis mot kvinnan

Som många andra appar sparar, och ibland även delar, menscykel-apparna användarnas data. I de stater där abort är olagligt kan sedan åklagaren använda denna information emot kvinnan i en utredning.

– Om de försöker åtala en kvinna för att ha gjort en olaglig abort, kan de ta del av alla appar på hennes telefon, inkluderat menscykel-appar, säger Sara Spector, försvarsadvokat i Texas.

I USA har menscykel-appar varit väldigt populära. En tredjedel av alla amerikanska kvinnor har använt en sådan app, visade en studie från 2019.

Apparna hjälper kvinnor på många olika sätt, allt från att både försöka blir gravid eller att undvika det, till att upptäcka tidiga tecken på hälsoproblem.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

I USA har menscykel-appar varit väldigt populära – en tredjedel av alla kvinnor har använt sig av en sådan.
Publisert:

LÄS VIDARE

Att förbjuda abort är en uppfinningsrik slags tortyr

ÄMNEN I ARTIKELN

Abort

Kvinnohälsa

USA