Företagare hittades död i bränd bil – sambo häktas på nytt

Uppdaterad 2021-11-29 | Publicerad 2021-11-28

Den 50-årige företagaren försvann spårlöst men hittades sedan död i en utbränd bil.

Sambon friades i tingsrätten från mord men dömdes för att ha tömt hans konto och bränt upp kroppen.

Hovrätten verkar gå på en annan linje och sambon har häktats på nytt.

– Min tanke är att hon kommer dömas för mord, säger åklagaren Anna Asklöf.

I december 2018 hittades en död man i en utbränd bil i ett snötäckt naturreservat i Eskilstuna. Det visade sig vara den företagaren i 50-årsåldern som varit försvunnen sedan ett par veckor.

Hans sambo blev snabbt misstänkt och åtalades senare för mord men friades i tingsrätten eftersom dödsorsaken inte gick att fastställda då kroppen var för svårt bränd.

Misstänkta kvinnan i förra rättegången.

Kvinnan tog ut cirka en halv miljon kronor från sin sambos konto i samband med hans försvinnande. Hon har också förvarat mannens kropp i en jordkällare och flyttat och bränt den vid två tillfällen. Tingsrätten slog fast att kvinnan varit aktivt inblandad i mannens död och dömdes för grovt bedrägeri och brott mot griftefriden.

Straffet blev fängelse i två år och och sju månader samt skadestånd på 118 727 kronor. Hon frigavs på den sista rättegångsdagen efter 18 månader i häkte.

Firmabilen som hittades utbränd i naturreservatet Hedlandet utanför Eskilstuna.

Häktades på nytt misstänkt för mordet

Sedan dess har hon varit på fri fot – fram till för en vecka sedan.

– Hon häktades i fredags i sin utevaro. Dagen efter kom hon in till polisstationen i Norrköping och nu är hon häktad misstänkt för mord i väntan på dom. Min tanke är att hon kommer att dömas för mord och jag kan inte se att hovrätten annars skulle besluta om att häkta henne, säger Anna Asklöf, åklagare i fallet.

I förundersökningen framgår att sambon skickat sms från offrets telefon när han var försvunnen. Hon har bland annat skrivit att de tagit en spontansemester och skulle vara borta ett tag. Han var sannolikt redan död då.

När hon fick frågan om var företagaren kunde befinna sig har hon sagt att hon inte vet och att hon inte är orolig.

– Nej då, det är bara att vänta så kommer han tillbaka. Jag förstår inte varför ni tror att jag har med det att göra, har hon sagt i ett av de tidiga förhören.

Polisen uppges ha hittat fynd i ett hus som den misstänkta kvinnan hyrt.

Tigit sig igenom förhör och rättegång

På de flesta förhörsfrågor har hon svarat att hon antingen inte vet, inte orkar berätta, inte vill prata om det eller att hon inte har några kommentarer. Även under rättegången har hon valt att tiga.

Kvinnans före detta sambo, som hon har barn med, har sagt i förhör att han inte är förvånad över att pengar saknas från företagarens konto. De senaste tre åren har han nämligen blivit kontaktad av cirka tre personer som menat att kvinnan lurat dem på pengar.

– Typ att de blivit sol och vårad av henne och lurade på pengar, säger han.

Yrkar på livstidsfängelse

Rättsprocessen har pågått under tre års tid. Åklagaren Anna Asklöf har yrkat på livstidsfängelse eftersom hon menar att ärendet har mycket försvårande inslag.

– Dels för att de var i relation med varandra och jag påstår att det låg en viss planering bakom mordet och att det skedde på grund av ekonomiska motiv. Hon har hanterat hans kropp på ett sätt fruktansvärt vis och gjort allt i sin makt för att dölja alla spår i det här.

Hovrättsdomen kommer klockan 10.00 på måndag.

Följ ämnen i artikeln