”Det värsta samtalet i hela mitt liv”

Jessicas döttrar hamnade mitt i dödsskjutningen

Jessica Perssons döttrar hamnade mitt i dödsskjutningen på köpcentret Fields, utanför Köpenhamn. I panik ringde yngsta dottern till henne – ett samtal som hon trodde var det sista någonsin.

– Det var det värsta telefonsamtalet i hela mitt liv. Jag bara skrek ”Vem skjuter?”, säger Jessica Persson.

20-åriga Elin och lillasyster Li, 17 år från skånska Klågerup befann sig båda på köpcentret Fields när skottlossning utbröt. De hade biljetter till Harry Styles-konserten men passade på att titta i affärer och gå på toaletten på andra våningen inne i köpcentret.

PLUS: Misstänkte skytten laddade upp våldsfilmer innan dådet

Strax efter halv sex på kvällen utbröt panik när en gärningsman började skjuta.

– Folk började spring mot oss. De springer så snabbt att de nästan trillar. Sedan hör vi en hög smäll. Då springer vi också, säger Elin Persson.

Första tanken Elin har är att de måste ut. Hon tar sikte på en nödutgång. Efter någon sekund slår oron för lillasystern till.

– Jag tittar bakåt och får syn på henne. Vi tar varandra i handen. Sedan håller vi fast i varandra hela tiden.

Tre personer dog i attacken mot köpcentret i Köpenhamn.
Tre personer dog i attacken mot köpcentret i Köpenhamn.

Faller i trappan

Vid nödutgången är det en lång trappa. Den fylls snabbt med flyende människor. Framför sig ser Elin hur en tjej faller. Men reser sig snabbt igen. För att sedan falla igen. Men kommer återigen upp på benen. Plötsligt hörs två kraftiga smällar igen – som Elin tolkar som skott.

– Då trillar jag också i trappan men kommer upp och fortsätter springa. Det känns som att skotten är närmare än den första smällen.

När systrarna kom ut på gatan springer de mot tågstationen.

9 mil därifrån ringer mamma Jessica Perssons mobiltelefon. Hon är ute och åker med sin man och deras yngsta dotter. Samtalet får hennes man att tvärnita bilen.

– Det är Li som säger ”nån skjuter” och ”det låter som nån spränger”. Jag hör ljud och tumult i bakgrunden. Sedan bryts samtalet, säger Jessica Persson.

Jessica skriker rakt ut när samtalet bryts. Om och om igen försöker hon ringa tillbaka men det går inte att nå döttrarna.

– Det är det värsta samtalet i hela mitt liv, konstaterar Jessica Persson.

Efter några minuter – som känns som en evighet – ringer dottern tillbaka igen.

– Jag minns att jag säger ”Ni måste ut, Ni måste ut”. I bakgrunden hör jag hur folk skriker.

Jessica och hennes äldsta dotter Elin, 20.
Jessica och hennes äldsta dotter Elin, 20.

Döttrarna tar sig till tågstationen. De får syn på en flicka som sitter i en väntkur och gråter högt. Hon har tappat bort sin syster inne på köpcentret. Elin och Li försöker trösta henne. Till slut får hon tag på sin syster på telefon. Elin och Li väntar hos flickan till hennes syster kommer.

Gömde sig bakom skylt

Efter cirka 7–8 minuter börjar människor som befinner sig i närheten springa igen, säger Elin. Flera forcerar stängslet ned till tågspåret medan andra springer mot konsertarenan Royal arena. Elin och Li gömmer sig bakom en stor skylt på tågstationen. De befarar att skytten kommer mot dem.

– Jag kan knappt stå för mina ben skakar så mycket. Jag kollar ut hela tiden för att se så det inte är någon på sidorna, säger Elin.

Till slut stannar ett tåg som systrarna tar sig ombord på. Tåg står på perrongen med öppna dörrar flera minuter. Då är systrarna livrädda. De är oroliga för att gärningsmannen skulle dyka upp. Men tåget rullar iväg utan att något händer. Men det är först när systrarna kommer hem till villan i Klågerup som de kan slappna av. Däremot mår de fortfarande dåligt efter händelsen. Lillasyster Li är så traumatiserad att hon inte klarar av att prata om händelsen. Jessica berättar att hon reagerar vid hög ljud och tror att det är någon som skjuter.

– Jag har kontaktat vårdcentralen idag för att flickorna ska få prata med någon och hjälp att bearbeta det som hänt. Det har de behov av, säger hon.

PLUS: Misstänkte skytten laddade upp våldsfilmer innan dådet

Befarade det värsta

Elin konstaterar att hon kommer ha svårt att gå in på ett köpcentrum igen. Nån gång i framtiden kanske det kommer gå men just nu känns det omöjligt. Hon tänker mycket på de som inte klarade sig ut. Dessutom på hur de själva agerade i situationen.

– Jag har frågat min lillasyster varför hon ringde mamma mitt i allt detta. Då sa hon ”Det kändes som det kanske var sista samtalet till mamma”.

13 minuter efter larmet om skjutningen på Fields greps en 22-årig man av dansk polis. Vid gripandet bar mannen ett gevär, ammunition och en kniv. Under måndagen häktades han misstänkt för tre mord och sju mordförsök.

– Jag lider oerhört med de som miste sina nära och kära där. Det kunde det varit många fler. Jag är väldigt tacksam att mina döttrar kom hem, säger Jessica Persson.

Elin och Li flydde mot tågstationen, där de sedan hoppade på ett tåg.
Elin och Li flydde mot tågstationen, där de sedan hoppade på ett tåg.
Publisert:

LÄS VIDARE