Tjernobyl utan ström – ministern varnar för läckor

Publicerad 2022-03-09

Kärnkraftverket i Tjernobyl står utan ström.

Nu varnar Ukrainas utrikesminister Dmitro Kuleba för att reservaggregaten bara räcker i 48 timmar.

– Efter det kommer kylsystemen sluta fungera, skriver Kuleba på Twitter och menar att radioaktiva läckor då är nära.

Följ ämnen
Ukraina

Det är statliga ukrainska operatören Ukrenergo som på sociala medier skriver att det nedlagda kärnkraftverket i Tjernobyl ”är helt bortkopplat från elnätet”.

Utan el fungerar inte kylanläggningarna för de sedan länge avställda reaktorerna. Men några reparationer av elnätet har inte kunnat genomföras på grund av att det pågår strider i området.

Nu varnar Ukrainas utrikesminister för att man bara har två dygn på sig att agera.

”Reservgeneratorerna som drivs på diesel har kapacitet för 48 timmar. Efter det kommer kylsystemen i lagringsanläggningen för använt kärnbränsle sluta fungera vilket gör radioaktiva läckor nära förestående. Putins barbariska krig sätter hela Europa i fara”, skriver han på Twitter.

Kärnkraftverket i Tjernobyl är utan ström och nu varnar man om att reservaggregaten bara håller i 48 timmar.

Kan bara kommunicera via mejl

Internationella atomenergiorganet IAEA uppger att det fjärrövervakningssystem de använder för kärnkraftverket har slutat sända och att den ukrainska tillsynsmyndigheten numera endast kan kommunicera med anläggningen via mejl.

”Jag är djupt oroad över den svåra och stressiga situation som personalen utsätts för på Tjernobyls kärnkraftverk och de potentiella risker som detta medför”, har IAEA:s generaldirektör Rafael Mariano Grossi tidigare sagt.

Han kräver att de ryska styrkorna snarast tillåter skiftbyten för personalen. Trots att det inte längre finns några reaktorer i drift i Tjernobyl är fortfarande över 2 000 personer anställda för att hålla den gamla och förstörda anläggningen under uppsikt.

Bild inifrån Tjernobyls kärnkraftverk när generaldirektören för ”International Atomic Energy Agency” var på besök.

”Långsamma förlopp”

Svenska Strålsäkerhetsmyndigheten följer läget i Tjernobyl noga. Där är man inte i nuläget oroliga för ett snabbt förlopp.

– Jag skulle inte säga att man behöver vara väldigt orolig. Det här bränslet har stått vid sidan av härden i bassänger i 20–25 år och temperaturen stiger långsamt om kylningen uteblir. Vår bedömning, utan att ha direkta uppgifter om vattenmängd och storlek på bassänger, är att det klarar sig i två veckor utan kylning, säger Jan Hanberg, enhetschef för anläggningssäkerhet på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Det går att kyla bränslet genom att tillföra nytt vatten, få dit mer diesel till nuvarande reservaggregat eller då åter koppla till elen.

– Det värsta scenariot är att vattnet successivt ångar bort och när bränslet sedan blir torrlagt så stiger temperaturen och bränslet kan smälta och kapslingen kan börja brinna. Då har vi ett allvarligt förlopp men det är inte nära förestående, som vi bedömer det, säger Jan Hanberg.

Varning för strålning utanför kärnkraftverket.