Nyheter

Färre nekades sjukpenning förra året

Av: 

TT

Antalet avslag för sjukpenning efter ett halvårs sjukskrivning minskade kraftigt under 2021 jämfört med 2020. Arkivbild.
Antalet avslag för sjukpenning efter ett halvårs sjukskrivning minskade kraftigt under 2021 jämfört med 2020. Arkivbild.

NYHETER

Under förra året skedde en kraftig minskning av antalet personer som nekades sjukpenning efter sex månaders sjukskrivning, rapporterar Ekot.

Till och med november i fjol hade 11 procent (4 000 personer) lämnat sjukförsäkringen på grund av avslag mellan dag 180 och dag 364 – att jämföra med 42 procent (22 000 personer) under 2020.

Enligt Terese Östlin, nationell samordnare inom sjukförsäkringen på Försäkringskassan, tror myndigheten att det framför allt beror på lagändringar under 2021, vilka innebär att man har sänkt kraven för att kunna få sjukpenning efter att ha varit sjukskriven ett halvår.

Lagändringarna innebär att Försäkringskassan kan göra undantag om den sjuke förväntas återgå till jobbet inom ett år.

Färre avslag kan enligt myndigheten även delvis bero på ett förändrat arbetssätt. Försäkringskassan utreder numera ärenden mer ordentligt och genomför inte en extra granskning av de som redan har fått sjukpenning.

Rättad: En tidigare version innehöll en felaktig uppgift om vilket år lagändringar skett.

ANNONS

20% på solskydd från ACO Sun - solsäkert för hela familjen!

Extern länk från MEDS

Köp här

Publisert: