Tusentals kallades in av misstag – befäl får gå

TT-AFP

Publicerad 2022-10-03

Ryska rekryter går ombord ett tåg i Prudboi i regionen Volgograd. Bild från den 29 september.

Ett befäl i ryska Fjärran österns federala distrikt har stängts av sedan tusentals personer av misstag kallats in för att strida i Ukraina, enligt lokala myndigheter.

Avstängningen av Jurij Lajko ska inte påverka genomförandet av ”de uppgifter som presidenten har gett oss”, säger den sibiriska regionen Chabarovsks guvernör Michail Degtyarjov i en video som publicerats via meddelandeappen Telegram.

– Av tusentals landsmän som har fått en kallelse och har kommit till militära värvningskontor de senaste tio dagarna har ungefär hälften skickats tillbaka hem eftersom de inte uppfyllde urvalskriterierna, säger guvernör Degtyarjov.

Han tillägger att delmobiliseringen bara bör gälla de grupper som har godkänts av försvarsdepartementet och presidenten.

Lajko har nu förflyttats till den närliggande regionen Magadan, uppger en militär talesperson till den statliga nyhetsbyrån Ria. Även i den regionen har ett befäl lämnat sin post efter misstag under mobiliseringen, enligt nyhetsbyrån.

I Jakutien i östra Sibirien har runt 300 personer skickats hem efter att ha fått felaktiga kallelser, uppger en lokal tjänsteman enligt den statskontrollerade nyhetsbyrån Tass.

Den 21 september beordrade president Vladimir Putin i ett tal till nationen en ”partiell mobilisering” i Ryssland. Sedan dess har misstag i processen rapporterats från flera håll i landet, vilket även Kreml har medgett.

I förra veckan sade president Vladimir Putin att myndigheterna bör ”rätta till alla misstag” som begåtts under mobiliseringens rekryteringar.