Efter läckorna: Skärpt läge på kärnkraftverk

Alice Nordevik/TT

Publicerad 2022-09-29

Kärnkraftverken Forsmark och Ringhals inför läget "skärpt uppmärksamhet" efter gasläckorna i Österjön. Arkivbild.

Kärnkraftverken Ringhals och Forsmark inför läget ”skärpt uppmärksamhet” till följd av gasläckorna vid Nord Stream 1 och 2.

”Hotbilden mot Sverige har breddats och fördjupats och är såväl militär som civil”, skriver Säkerhetspolisen i en kommentar.

Ringhals och Forsmarks kärnkraftverk har infört vad de kallar ”skärpt uppmärksamhet”.

– Vi gick upp med det i dag med anledning av omvärldsläget och bland annat det som hänt i Östersjöområdet, säger Karin Swanson, ställföreträdande presschef vid Ringhals, på onsdagen.

Läget skärpt uppmärksamhet infördes tidigare i år men togs sedan bort, för att nu återigen införas.

– Vi har alltid god beredskap. Skärpt uppmärksamhet handlar bland annat om ökad vaksamhet och rapportering av eventuella avvikelser. Vilka säkerhetsåtgärder vi vidtar eller vilket skydd vi använder oss av kommenterar vi inte, säger Karin Swanson.

Spekulerar inte

– I övrigt så följer vi händelseutvecklingen. För oss handlar det alltid om att sätta säkerheten främst så för oss är detta en självklarhet. Men vi spekulerar inte i om vem eller vilka som ligger bakom olika handlingar i vår omvärld.

Från Sveriges tredje kärnkraftverk i Oskarshamn vill man inte kommentera något.

– Vi följer myndigheters rekommendationer kring sådana här skeenden. Just säkerhetsrutiner på våra anläggningar kommenterar vi inte av naturliga skäl, säger Roger Strandahl, kommunikationsdirektör på Uniper som tillsammans med Fortum äger kärnkraftverket.

Säpo: Prioritera säkerhetsskydd

Hotbilden mot Sverige har fördjupats, konstaterar Säkerhetspolisen.

”Säkerhetspolisen kan konstatera att det säkerhetspolitiska läget i Europa allvarligt försämrats, en händelseutveckling som även påverkar Sveriges säkerhet. Hotbilden mot Sverige har breddats och fördjupats och är såväl militär som civil”, skriver pressekreteraren Gabriel Wenstedt i en kommentar.

Säpo vill dock inte kommentera om det kommer att rekommenderas skärpningar av säkerheten kring svenska energianläggningar.

”Säkerhetspolisen går inte in på hotbilden mot specifika verksamheter. Med det sagt är det generellt viktigt att fler verksamheter prioriterar säkerhetsskyddet för att kunna skydda Sverige och stärka totalförsvaret”.