SD-kommunalråd sålde hemliga försvarsuppgifter

Publicerad 2022-11-02

Christopher Jarnvall är kommunalråd i Norrköpings kommun och programledare för Riks.

SD-kommunalrådet Christopher Jarnvall har sålt hemliga försvarsuppgifter till utlandet, rapporterar Norrköpings Tidningar.

Han ska ha fått minst 250 000 kronor för information om en upphandling av Försvarsmaktens helikoptrar.

– Jag hade inte en aning om att det här var känslig information, säger han till tidningen.

SD-kommunalrådet Christopher Jarnvall, som även är programledare för Riks, sålde hemliga försvarsuppgifter till utlandet, avslöjar Norrköpings Tidningar.

Uppgifterna handlade om en upphandling av nya helikoptrar till försvarsmakten i slutet av 90-talet.

Jarnvall jobbade vid tiden på Försvarsmaktens informationsavdelning och hade tillträde till försvarets högkvarter. Samtidigt hade han ett företag inom information och konsultverksamhet.

Enligt NT sålde han hemligstämplade uppgifter om upphandlingen till ett franskbaserat företag – som sedan fick affären.

För detta ska han ha fått minst 250 000 kronor.

– Jag kan säga så här, hade jag känt till att det var sekretessbelagt hade jag inte lämnat ut det. Jag hade inte en aning om att det här var känslig information, säger han till tidningen.

”Betydelse för rikets säkerhet”

Hemligstämplad dokumentation från Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (MUST) och delar av Säpos förundersökning som NT tagit del av visar att Jarnvall sökt uppgifter om beväpning och helikopterns skydd.

Försvarsmakten klassar uppgifter om vapensystem som ”synnerlig betydelse för rikets säkerhet”.

Svante Andersson, tidigare chef vid MUST, har gett sin syn på saken i tidningen.

– Att skaffa information om någonting som staten håller på att upphandla, det är allvarliga saker. Nu var det ett företag som låg bakom, men om det hade varit en utländsk underrättelsetjänst hade det varit högmålsbrott – det är spioneri. Då är straffskalan tio års fängelse, säger han.

En utredning om obehörig befattning med hemlig uppgift inleddes mot Jarnvall, men lades ner 2002.

I dag är han kommunalråd för SD i Norrköpings kommun.

”Inga skäl att vidta åtgärder”

Jan Svensson, distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Östergötland, säger till Aftonbladet att man bland annat undersökt Jarnvalls belastningsregister och eventuella skulder hos Kronofogden under kandidatprocessen.

Partiet hittade inga frågetecken i processen och Jarnvall kunde godkännas eftersom man lutar sig på myndigheternas underlag om de som vill kandidera för SD.

”Vad gäller gårdagens uppgifter om händelser som utspelade sig för tjugo år tillbaka i tiden, så kommer partiet att följa dessa noga men ser i nuläget inte skäl att vidta några åtgärder” skriver Jan Svensson.

Följ ämnen i artikeln