Moderaterna om SCB-kallduschen: Vi har haft tuffa år

Publicerad 2023-06-01

SCB-mätningen är en kalldusch för statsminister Ulf Kristersson.

Två av hans regeringspartier hamnar under riksdagsspärren – S och V är tillsammans större än hans regeringsunderlag.

– Vi har haft tuffa år och det är ett tufft ekonomiskt läge. Det är klart att det kommer ta tid innan vi ser effekterna av politiken, säger Moderaternas partisekreterare Karin Enström.

Tidöpartierna rasar i SCB:s senaste partisympatiundersökning. Liberalerna och Kristdemokraterna hamnar under riksdagsspärren, Moderaterna ökar med 0,2 procentenheter och når 19,1 jämfört med förra mätningen.

Partisekreterare Karin Enström är inte nöjd med läget, men säger att det kommer att vända.

– Det är uppenbart att det kommer ta tid. Vi har en svår ekonomisk situation, vi har åtta år av socialdemokratiskt styre. Det kommer ta tid tid att få ordning på Sverige, men vi är på god väg.

 Karin Enström, Moderaternas partisekreterare

Hur allvarligt är läget för regeringen?

– Jag är inte så oroad. I takt med att väljarna ser att vi får ordning på Sverige, och ser att vi löser de problem som vi har, så kommer förtroendet öka.

När vänder väljarstödet?

– Den viktigaste opinionsundersökningen är valdagen 2026, jag är säker på att vi kommer ha fått förtroendet från väljarna då.

S: Prioriterar inte plastpåseskatt

Socialdemokraterna ökar med 4 procentenheter sedan förra mätningen.

– Det är en rejäl ökning, jag tror det beror på att vi socialdemokrater sätter hela Sverige och vanligt folk främst. När Sverige är i tuffa tider så står vi på vanligt folks sida, säger partisekreterare Tobias Baudin.

Han fortsätter:

– Inte minst Sverigedemokraterna lovade så mycket innan valet. Nu är det Sverigedemokraterna som styr och leder regeringen, då tjafsar de om plastpåseskatt och vem som ska läsa böcker för barn på bibliotek. Där ligger inte vår prioritet, det ser svenska folket.

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

Ni har 50 procent tillsammans med MP och V. Vad betyder det?

– Många är besvikna på regeringen och vänder sig till andra partier. Mitt fokus som partisekreterare är att få ett så högt stöd för Socialdemokraterna.

SD: Vi är nöjda

Sverigedemokraterna får 18 procent, ett tapp på 0,2 procentenheter.

– Utifrån vårt perspektiv så är det en nivå som vi är nöjda med. Vi ligger kvar på höga nivåer både sett till valresultat och mätningen i maj förra året, säger partisekreterare Mattias Bäckström Johansson.

Er sida lider uppenbarligen?

– Det finns ett starkt stöd för den politiska orienteringen inte minst genom att vi vann valet i höstas och kunde få till stånd regeringsskiftet. Sedan är det klart att det kan finnas en otålighet bland väljarkåren och det finns inte riktigt en opposition som inte riktigt visar vad som är alternativet till den politik som förs av Tidöpartierna.

Att den rödgröna sidan har ett större stöd än er, hur påverkar det ert arbete?

– Vi är inte särskilt stressade av det. Det är inte val, det är en opinionsmätning. Vi är fortfarande tidigt in i mandatperioden där det inte har gått ett helt budgetår. Det finns ett tydligt stöd för den politiska inriktningen och vi kommer ha flera reformer på alla de sex fokusområden vi har under mandatperioden.

Mattias Bäckström Johansson, Sverigedemokraternas partisekreterare.

SCB:s partisympatiundersökning maj 2023

Socialdemokraterna: 38,6 procent (+4,0)

Moderaterna: 19,1 procent (+0,2)

Sverigedemokraterna: 18,0 procent (-0,2)

Vänsterpartiet: 7,3 procent (-0,3)

Centerpartiet: 4,2 procent (-1,2)

Miljöpartiet: 4,1 procent (-0,3)

Kristdemokraterna: 3,7 procent (-1,2)

Liberalerna: 3,4 procent (-0,7)

Övriga partier: 1,7 procent (-0,2)

Källa: SCB, siffror i parantes avser förändringen sedan SCB-mätningen i november 2022