Uppgifter: Explosioner på ryska flygbaser

Uppdaterad 2022-12-07 | Publicerad 2022-12-06

På måndagen kom uppgifter om explosioner på två ryska flygbaser i Ryssland, varav en drygt 20 mil från Moskva.

Enligt ryska försvarsministeriet är det ukrainska drönare som skjutits ner.

– Ukraina har den senaste tiden börjat tillverka självmordsdrönare med hundra mils räckvidd. Då har man räckvidd till Moskva och en bit förbi det, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi vid Försvarshögskolan.

Följ ämnen
Ukraina

På måndagen kom uppgifter om explosioner på två militära flygbaser i Ryssland, långt från fronten i kriget, rapporterar The Guardian.

De ska ha inträffat vid flygbasen Engels-2 i Saratov Oblast i sydvästra Ryssland och vid flygbasen Diaghilevo vid staden Ryazan i Ryazan Oblast, drygt 20 mil söder om Moskva.

Rysk media har publicerat filmklipp i sociala medier på de påstådda explosionerna och det ryska försvarsministeriet har bekräftat. Enligt dem var det ukrainska jetdrönare som sköts ner av luftvärn, rapporterar ryska Ria Novosti.

Enligt källor till New York Times utfördes åtminstone ett av angreppen med hjälp av ukrainska specialstyrkor nära basen, som ska ha styrt drönarna mot målet. Ukraina har inte kommenterat explosionerna.

Till höger ett ryskt Tu-95 bombplan, till vänster en Tu-160. Bilderna är tagna vid flygbasen i Saratov vid ett tidigare tillfälle.

Flera döda – bombplan skadade

Flygbasen i Saratov är en rysk bas för strategiska bombflyg som modellerna Tu-160 och Tu-95. Det är ryska bombplan av samma typ som ska ha använts för kryssningsrobotangrepp mot Ukraina.

Två personer och ett bombplan ska enligt BBC ha skadats i explosionen där.

Rysslands president Putin, vice befälhavaren för de luftburna trupperna Anatoly Kontsevoy och försvarsminister Sergei Shoigu under ett besök i Ryazan i oktober.

Vid den andra flygplatsen, Diaghilevo, tränar ryska strategiska bombflyget och det är bas för de ryska långdistansbombplanen.

Enligt uppgifter i rysk statlig media ska tre personer ha dödats och fem skadats där då en tankbil exploderat inne på området.

Det finns även uppgifter om att ett strategiskt överljudsbombplan ska ha skadats.

Rysslands president Vladimir Putin ska vara informerad om explosionerna och enligt lokala myndigheter ska den ryska säkerhetstjänsten ha börjat utreda händelsen på Engels-2.

”Kan bli besvärligt för Ryssland”

Vem eller vad som ligger bakom händelserna har inte bekräftats.

Rent teoretiskt är inte osannolikt för Ukraina att utföra sådana angrepp. Det menar Joakim Paasikivi, lärare i militärstrategi vid Försvarshögskolan. Men han poängterar samtidigt att ingenting har bekräftats i nuläget.

– Ukraina har den senaste tiden börjat tillverka så kallade patrullrobotar, alltså självmordsdrönare kan man säga, med hundra mils räckvidd. Då har man räckvidd till Moskva och en bit förbi det. Så det finns en möjlighet att Ukraina skulle kunna ha utfört det, säger Joakim Paasikivi.

En ukrainsk soldat med drönare under en operation mot ryska positioner i Kherson-regionen i södra Ukraina.

Men det finns även en möjlighet att Ryssland kan ha klantat till det på egen hand, på grund av okunskap eller för att Ryssland på senare tid haft problem med såväl reservdelar som oförmågor.

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi vid Försvarshögskolan.

– Ingenting är omöjligt och det går inte i nuläget att utesluta att det är en olyckshändelse, säger han.

Om det skulle röra sig om ett angrepp blir det problem för Ryssland, enligt Paasikivi, dels för att Ukraina tar striden till Ryssland, dels för att det säger något om hur det ryska luftförsvaret är dimensionerat.

– Det blir också problem för hur man motiverar för det ryska folket att sådana här angrepp kan uppstå och vilken kapacitet Ukraina har. Det blir besvärligt för Ryssland.

Ryska flygangrepp mot Ukraina

Under måndagen kom också uppgifter om flyglarm runt om i Ukraina. En talesperson från det ukrainska flygvapnet har bekräftat att Ryssland utför ett nytt luftangrepp mot landet.

Enligt obekräftade uppgifter kan det röra sig om 104 robotar från totalt 13 flygplan, enligt The Guardian.