Nära hälften av skjutningarna utanför storstäder

Hanna Schück/TT

Publicerad 2021-08-04

Manne Gerell, docent i kriminologi, tycker inte att man ska bli förvånad över skjutningarna i Kristianstad. Arkivbild.

Nästan hälften av alla skjutningar sker utanför storstäderna, enligt kriminologen Manne Gerell.

– Vi blir förvånade varje gång en liten stad drabbas, men det händer hela tiden, säger han.

Två män i 20- respektive 30-årsåldern samt en kvinna i 60-årsåldern fick allvarliga skador vid tisdagens skjutning, som inträffade vid ett köpcentrum i området Gamlegården i Kristianstad. De tre som anhållits misstänkta för skottlossningen är minderåriga.

Manne Gerell, docent i kriminlogi vid Malmö universitet, vill inte uttala sig om händelserna i Kristianstad specifikt, men han tycker inte att man ska bli överraskad över att något sådant inträffar även i mindre städer.

Enligt Gerell står Stockholm, Malmö och Göteborg tillsammans för lite mer än hälften av skjutningarna i Sverige, vilket är mycket eftersom de tre står för ungefär en fjärdedel av befolkningen.

– De är överrepresenterade, men det innebär också att nästan hälften av skjutningarna sker på andra platser, i mindre städer.

Områdespoliserna få

På onsdagen kritiserade lokala politiker i Kristianstad polisen för att ha för låg närvaro i området Gamlegården.

– Områdespoliserna är de viktigaste i frontlinjen för att hantera de kriminella nätverken. Det har byggts ut ganska mycket med områdespoliser, men utanför storstäderna är det fortfarande ganska få, säger Gerell.

Även i storstäderna hade man behövt en starkare bemanning eftersom det skapar helt andra förutsättningar att påverka situationen, menar han.

TT: Många kan nog uppleva att det finns en större likgiltighet nu bland gärningsmän inför att oskyldiga drabbas, vad är det som har hänt?

– Frågan är hur mycket det är som är likgiltighet och hur mycket det handlar om bättre beväpning. Man använder oftare automatvapen eller flera vapen på samma gång och avlossar fler skott.

Ökad risk

Ju fler skott som avlossas, desto större är risken att något av skotten träffar fel person, konstaterar Manne Gerell.

TT: Är man mindre rädd att åka fast?

– Det kan verka som det, för det första kan man konstatera att det är ganska få som åker fast.

Om någon dör vid en skottlossning är det bara strax över var fjärde gärningsperson som någonsin blir dömd. Om ingen dör blir utredningsresurserna mindre och då döms ännu färre, säger han.

– För den här typen av skjutning i Kristianstad, där är sannolikheten stor att ingen kommer att dömas för brottet.