Klass 1 anstalt för Lottas mördare – risk för våld

Av: Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Martin Jonsson, 33, placeras på anstalt med högsta säkerhetsklass.

Risken att han blir våldsam eller försöker rymma är hög.

33-åringen bedöms ”vara i behov av placering i anstalt som kan anvisa plats i avdelning för särskilt resurskrävande intagna”.

1 av 2 | Foto: P-O SÄNNÅS

Martin Jonsson, 33, ska sitta fängslad till 2029. Då kan han tidigast släppas fri efter att ha dömts för att ha mördat 41-åriga Lotta Rudholm. Och han ska sitta på Norrtäljeanstalten med säkerhetsklass 1.

Enligt ett beslut från Kriminalvårdens placeringsenhet bedöms den 33-åriga mördaren vara en ”särskilt resurskrävande” fånge.

”Risken för att den intagne använder sig av hot och våld bedöms vara hög. Risken för att den intagne gör sig skyldig till annan allvarlig misskötsamhet eller kriminalitet bedöms vara hög” skriver de i placeringsbeslutet.

Där framkommer också risken för rymning eller fritagning också bedöms vara hög.

Själv ville Martin Jonsson placeras på Hall och han ska ha ”framfört önskemål om behandling, studier, medicinsk och psykiatrisk behandling” på anstalten.

Men utredningen av honom visar på att han ska sitta på ”avdelning med strikt reglemente och hög säkerhet med personal som har vana att hantera personlighetsstörningar av antisocialt slag”, enligt placeringsbeslutet.

Där de också slår att ”Martin Jonssons eget önskemål tillgodoses därmed inte”.

33-åringen är utöver det hänsynslösa mordet på Lotta dömd för bland annat misshandel, olaga hot, narkotikabrott och dopningsbrott.

I förra veckan anmälde den 33-årige kvinnomördaren Kriminalvården till Justitieombudsmannen. I en handskriven anmälan anger han som skäl att han nekas besökstillstånd för ”kvinnliga bekanta”.

Martin Jonsson kallar det för ett ”psykiskt övergrepp” mot honom.

”För man lär sig inget av att inte får träffa eller samtala med kvinnor för en period av 12 år (min strafftid)” skriver han i JO-anmälan.

Publicerad: