Ryska gasledningen Nord stream 2

Karlshamn beslutar om Putins gasprojekt: ”Lutar åt ett ja”

Av: 

John Granlund

NYHETER

Här är trion som ska besluta om Vladimir Putins gasledning ska få lastas i Sverige – eller inte.

Nu lutar det åt att Karlshamns kommun säger ja till Nord Stream 2.

– Jag har en känsla av att det lutar åt ja, säger kommunstyrelseledamoten Paul Hedlund (L).

Per-Ola Mattsson (S), Gertrud Ivarsson (C) och Paul Hedlund (FP).

Regionpolitikerna på Gotland sa nej till att upplåta den militärt känsliga hamnen i Slite åt den ryska statskontrollerade gaskoncernen Gazprom.

– Vi får böja oss för de försvars- och säkerhetspolitiska bedömningar som regeringen gjort, sa regionrådet Björn Jansson (S).

”Ren affärsuppgörelse”

Samtidigt har en likadan process pågått i Karlshamn där Gazprom också har ansökt om att hyra delar av hamnen för att lagra rör vid bygget av gasledningen.

Där har politikerna inte varit lika medgörliga mot regeringen och sina moderpartier i Stockholm - som alla är emot en uthyrning.

På tisdag ska beslutet tas i kommunstyrelsen - och nu verkar vindarna blåsa åt ett ja från Blekinge.

– Vi säger ja till avtalet, det är en ren affärsuppgörelse för en handelshamn, säger Paul Hedlund, som företräder Liberalerna, till P4 Blekinge.

”Rullar på”

Karlshamn styrs av en koalition med Socialdemokraterna, Centerpartiet och just Liberalerna - som i praktiken kommer att besluta om det blir ett ja till ryska Gazprom.

Enligt P4 Blekinge vill Socialdemokraterna i Karlshamn, med kommunalrådet Per-Ola Mattsson i spetsen, just nu inte kommentera hur man tänker rösta på tisdag. Men så sent som i förra veckan sa han till SvD:

– Vi ser på affären som att det rullar på.

Den tredje ledamoten i den styrande koalitionen, Centerpartiets Gertrud Ivarsson, ville på onsdagen inte berätta hur hon tänker rösta. Men när Aftonbladet når henne talar hon framför allt positivt om uthyrningen.

– Vi har mycket handel med östra sidan om Östersjön här, och om jag ska vara ärlig, hade de velat fotografera hamnen så har de haft möjlighet att göra det i många år. Man är ju lite rädd för spionage och liknande.

– Det är bara att konstatera att vi har en stor gas- och oljelagring i den här hamnen och har haft i många år, säger Gertrud Ivarsson.

Träffas på måndag

Hon uppger att Centerpartiet centralt inte kommit med några särskilda uppmaningar inför beslutet som formellt tas på tisdag. I den offentliga debatten har dock partiledaren Annie Lööf varit mycket kritisk till Nordstream-projektet.

– Till syvende och sist är det karlshamnarna som bestämmer. Vi har ju kommunal självbestämmanderätt om det inte är så att det är frågan om något som är fruktansvärt viktigt nationellt, säger Gertrud Ivarsson.

Formellt kommer beslutet om den ryska närvaron längs Blekingekusten att tas på kommunstyrelsens möte på tisdagkvällen. Men redan på måndag kommer den styrande koalitionen i Karlshamn träffas och bestämma sig.

– Vi har gruppmöte på måndag kväll. Det har vi alltid före kommunstyrelsen och det blir precis som vi brukar göra. Vi träffas och går igenom alla ärenden, säger Gertrud Ivarsson.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Vad är ni rädda för? Varför Sverige inte vill hyra ut hamnar till Ryssland – på 45 sekunder

ÄMNEN I ARTIKELN

Ryska gasledningen Nord stream 2

Nord Stream 2

Karlshamn

Gazprom

Östersjön

Centerpartiet