Älgjakten: "Behöver inte vänta på Tegnell"

Marcus Alexandersson/TT

Publicerad 2020-09-07

Älgjakten är igång i landets norra delar.

Älgjakten är i gång. Och även om coronapandemin påverkar så är det i stort en oförändrad jakt som stundar.

– När man väl är ute på pass så är man ju så socialt distanserad man kan bli, säger Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet.

Måndagen innebar jaktstart för älg i landets norra del. I söder dröjer det en dryg månad innan jakten inleds. Jägare över hela landet har dock en ny verklighet att anpassa sig till.

– Det är klart att det påverkar, men vi får se litegrann hur mycket, säger Björn Sundgren med syftning på den globala pandemin.

Han säger att det i stort handlar om att följa rådande rekommendationer, snarare än att alla som ger sig ut i skog och mark behöver tänka på jaktspecifika omständigheter.

– Vi hade tidigt i somras kontakt med Folkhälsomyndigheten för att höra om det fanns specifika råd, det var när de hade rekommendationen om två timmars bilfärd. Det är väl kanske samlingar inför jakten mest annars, att många som vanligtvis samlas i byastugor får samlas utomhus istället.

Sundgren påpekar att flera led i jakten, både samåkning till och från pass och slaktprocessen är saker som påverkas av pandemin men att det där främst handlar om att följa rådande rekommendationer.

80 000 älgar skjuts

Under jaktåret 2018/2019 sköts drygt 80 000 älgar, en nedgång från föregående säsong då siffran var närmare 85 000 djur. Totalt i landet ligger älgpopulationen på mellan 300 000 till 400 000 djur.

Sundgren säger att det "finns en risk att den som är halvrisig" ger sig ut på jakt ändå.

– Det är större risk att man går ut halvkrasslig på jakt än att man åker halvkrasslig till arbete. Men vårat råd är precis som Folkhälsomyndigheten att känner man sig dålig ska man hålla sig hemma. Man ska i alla fall inte beblanda sig med folk, säger han.

"Ta beslut själv"

Den som är lagd åt det oroliga hållet behöver heller inte känna sig fånig inför försiktighetsåtgärder, enligt Sundgren.

– Folkhälsomyndigheten ger ju rekommendationer, det är inga lagstiftningar. Det är alltså inte förbjudet att vara mer nogsam, även om det inte finns lagkrav på munskydd till exempel. Men känner man sig mer bekväm av att ha det i slakteriet till exempel så kan man ju ta det beslutet inom jaktlaget eller privat, det behöver man ju inte invänta Anders Tegnell för att göra.