Historielärare halshuggen i misstänkt terroristdåd utanför Paris

Uppdaterad 2020-10-17 | Publicerad 2020-10-16

En historielärare har blivit halshuggen i en förort väster om Paris. Strax därpå sköts gärningspersonen ihjäl av polis.

Motivet till dådet misstänks vara en föreläsning om yttrandefrihet, där den mördade läraren visade karikatyrer av profeten Mohammed.

– En av våra medborgare har fallit offer för utpräglad islamistiskt terrorism, säger president Macron om dådet.

Nio personer har frihetsberövats av polis, skriver Le Monde.

Strax efter klockan fem på fredagseftermiddagen kallades polisen till högstadieskolan Bois-d’Aulne i Parisförorten Conflans-Saint-Honorine, Yvelines väster om Paris. De ska ha larmats om en man som betedde sig misstänkt.

Väl på platsen hittar polisen en man som blivit halshuggen. Mannen ska ha varit geografi- och historielärare på högstadieskolan.

Han ska nyligen ha hållit ett föredrag om yttrandefrihet och tagit upp Mohammed-karikatyrer, vilket enligt Le Monde är anledningen till att dådet utreds som terrorrelaterat.

Macron fördömer dådet

Strax därpå, klockan 17.30, kom poliser i den närliggande staden Eragny i kontakt med en hotfull man som bar på stickvapen. Polisen sköt mot honom och han blev allvarligt skadad.

Enligt flera medier ropade han Allahu Akbar, Gud är stor, innan han sköts. Han uppgavs först ha skadats allvarligt av skotten, men har nu förklarats död.

Polisen i Yvelines twittrade under eftermiddagen och bad allmänheten hålla sig borta från området.

Frankrikes åklagarmyndighet utreder brottet som mord kopplat till en terrororganisation.

En man har blivit halshuggen i förorten Yvelines, nordväst om Paris.

Inrikesminister Gérald Darmanin har med anledning av dådet avbrutit sin resa till Marocko för att återvända till Paris. President Emmanuel Macron åker också hem från Marocko för att beklaga händelsen. Under en presskonferens kallar han dådet för en islamistisk terrorattack.

– En medborgare har blivit mördad för att han var lärare och undervisade om yttrandefrihet, säger Macron.

Presidenten vände sig också direkt till Frankrikes alla lärare och uttryckte sympati.

– Vi är med dem, hela nationen kommer att finnas vid deras sida i dag och i morgon för att skydda dem, försvara dem och låta dem göra sina jobb: att skapa fria medborgare, som är det finaste som finns.

ANNONS