Sicksack-väder på gång i landet

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Varmt, kallt, soligt, blött. Vädret går hit och dit de närmaste dagarna.

Ett plötsligt väderomslag är på gång i större delen av Sverige med stormbyar, kraftigt snöfall och plötslig ishalka.

Det är risk för mycket besvärliga vägförhållande på flera håll, enligt Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.

Veckans inleddes grå – med regn och blåst i stora delar av landet. Samtidigt är temperaturerna ovanligt milda för att vara november med tre till sju grader över det normala.

Det fortsätter vara milt även under onsdagen, men under kvällen eller natten mot torsdag så är drar ett nytt lågtryck in som ger ett ordentligt väderomslag över hela landet. Under natten mot torsdag väntas det snöa ganska ordentligt i vissa delar av Jämtland, Dalarna, Gävleborg och Västernorrland samt senare på dagen även Västerbotten och Norrbotten. Södra norrland och Dalarna kan vänta sig uppemot 10–20 cm snö, längre söderut blir snötäcket tunnare, omkring 1–5 cm.

Fram på dagen avtar det en aning, men snövädret rör sig längre österut mot kusterna och södra delarna av landet.

– Det som är farligt är att då det är så pass milt under onsdagen fryser det ganska snabbt när det börjar snöa, så det finns risk för både snöhalka och is som lägger sig under snön på torsdag morgon, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.

Risk för snö- och ishalka på torsdag.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Risk för snö- och ishalka på torsdag.

Första snön och på många håll ishalka

I söder blir det en riktigt mild start på dagen i söder med 10–12 grader tidigt på torsdagsmorgonen i Stockholm, Göteborg och Malmö. Framåt eftermiddagen kommer det ett stråk med regn, bakom det väntas snö falla kring Västmanland, Värmland, Närke samt Uppland och Södermanland.

Även här finns det risk för både snö- och ishalka sent på torsdagen.

– Det rör sig om max någon centimeter snö under torsdagskvällen. Men har man inte vinterdäck på borde man kanske inte ge sig ut på vägarna. I och med att det är fösta snön kommer nog flera bli lite överrumplade, säger Mikael Sjöstrand.

Foto: Terje Pedersen / TT NYHETSBYRÅN
I Götaland blir det mest regn.

Lokalt storm

Det är mer osäkert hur mycket snöinslag det blir längre söderut, eventuellt kan det komma snö i Östergötland men i Götaland blir det mest regn. Däremot kommer det blåsa rejält i Västergötland, Örebro och Hallands län.

–Lågtrycket gör att det blir riktigt blåsigt längs med västkusten, med stormbyar på torsdagsmorgonen längs kusten. Lokalt blir det riktigt hårda vindbyar även över land, säger Mikael Sjöstrand.

Det blir vindstyrkor på 20-25 m/s i dessa områden och till eftermiddagen väntas vindar på uppemot 19-23 m/s även i Skåne, Småland och Östergötland.

– Det är mycket möjligt att vädret blir besvärligt även i söder. Vinden kan orsaka störningar på elnät och trafik samt dra med sig grenar och enstaka träd.

Även på fredag morgon finns risk för halka då natten mot fredagen blir kall.

– Minusgraderna gör att de blöta vägarna fryser på och det kan förekomma isytor på vägen i dessa områden under fredag morgon, säger Mikael Sjöstrand.

Vacker vinterdag väntas

Trots en besvärlig torsdag väntas fredagen kunna bjuda på en fin vinterdag, med sol och låga temperaturer på många håll.

– Bakom snökaoset blir det en fin vinterdag, med minusgrader på många håll även i söder.

I helgen väntas mer normala novembertemperaturer med 5-10 grader i Götaland och 2-7 grader i Svealand. Det blir nollgradigt längs norrlandskusten, och 5–6 minusgrader över inlandet. På lördagen blir det regn och snöblandat regn i Svealand, men det kommer snöa ännu mer i norr, framförallt i fjälltrakterna.

De hastiga omslagen beror på de djupa lågtrycken berättar Mikael Sjöstrand.

– Bakom dem drar det ner kall luft. Därför får vi en så pass hastig förändring.

Publicerad:

LÄS VIDARE