Barndomsvännen döms för mordet på Emilia

Publicerad 2021-01-25

21-åriga Emilia Lundberg hittades död i ett vattendrag utanför Tollarp.

I dag kom domen från Kristianstads tingsrätt.

Hennes barndomsvän döms till 14 års fängelse för mordet.

21-åriga Emilia Lundberg från Tollarp försvann från sitt hem i november 2019 och kom aldrig tillbaka. Hon anmäldes försvunnen hos polisen som inledde en sökinsats i området.

Först inleddes en förundersökning om människorov innan polisen rubricerade ärendet som mord. 

Efter en omfattande insats hittades Emilias döda kropp i Vramsån utanför Tollarp den 3 december 2019.  

Nu kommer domen: hennes barndomsvän, en 22-årig man, döms till 14 års fängelse för mordet på Emilia. 

– Han döms i enlighet med vad jag yrkade så jag kan konstatera att tingsrätten har gjort samma bedömning, säger åklagaren Kristina Amilon.

Led inte av allvarlig psykisk störning

Brottet motsvarar ett straffvärde på 16 års fängelse skriver tingsrätten. Men domstolen kan inte ge ett längre straff än 14 år, eftersom att barndomsvännen var under 21 år vid mordet, framgår det i domen.

Han ska även betala skadestånd till anhöriga.

– Tingsrätten har noggrant värderat den omfattande bevisningen och kommit fram till att åtalet är styrkt, säger rådmannen Petter Anefur i ett pressmeddelande.

Vännen har varit misstänkt för mordet och Kristianstads tingsrätt slog efter rättegången fast att han är skyldig till att ha mördat Emilia Lundberg. 

Men vid rättegången beslutade tingsrätten att barndomsvännen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan domen mot honom kunde falla. 

Undersökningen visade att 22-åringen inte led av en allvarlig psykisk störning vid varken brottstillfället eller när undersökningen gjordes. 

Hittades med flera skador

Emilia Lundberg hittades med flera skador mot hals, huvud och kropp. Den rättsmedicinska undersökningen fastställde att hon hade blivit mördad.

Barndomsvännen greps kort därefter och flera vittnen har kunnat knyta honom till mordplatsen samma dag som Emilia försvann.

Gärningsmannen nekar till brottet. Han har tidigare hävdat att han har minnesförlust på grund av intag av droger.

Aftonbladet söker försvarsadvokaten Melka Kjellberg.