Nya riskområdet: ”Folk stannar och pratar för mycket i mataffären”

Publicerad 2021-01-28

Besöken i köpcentrum och på restauranger minskar – men nu varnas för ett nytt riskområde: mataffärerna.

Fem länsstyrelser slår larm om trängsel i matbutikerna, enligt nya rapporter.

– Det blir ju fritidsgården på något sätt, säger Magnus Olsson, verksamhetsledare för Visby Centrum.

Få verksamheter har klarat sig så bra genom pandemin som mataffärerna. Även i länder med hårda nedstängningar och utegångsförbud är det tillåtet att handla mat.

När Sveriges länsstyrelser nu rapporterar om hur väl alla följer den nya pandemilagen, som reglerar hur många som samtidigt får vara i en affär, visar sig de flesta göra sitt bästa.

”Det är färre personer som rör sig i köpcentrum och centrumkärnor och generellt sett efterlevs rekommendationerna om att hålla avstånd”, skriver till exempel Region Jönköping i sin rapport.

Samtidigt påpekar regionen att trängsel upplevts i matbutiker, särskilt vid ”frukt och grönt”-disken: ”Där det skulle kunna behövas uppföljning”, skriver länsstyrelsen.

Andra regioner, som Gävleborg, pekar på att förbutikerna blivit en större riskzon med anledning av den ökade internethandeln som resulterat i fler paketutlämningar.

”Övergripande ser kommunerna att det brister i det enskilda personliga ansvaret när det kommer till personer i sällskap samt trängsel i affärer. Här behövs det fler informationskampanjer samt hårdare restriktioner”, skriver länsstyrelsen Gävleborg.

Frukt- och gröntdiskarna pekas ut som särskilt bekymmersamma.

Mataffärer blir fritidsgård

Pandemilagen gör att de flesta butikerna uppmanar kunderna att helst handla ensamma. Samtidigt är det just bristen på sociala kontakter som pekas ut som anledning till ett ökat riskbeteende på Gotland:

”Handeln uppmärksammar att det finns ett uppdämt behov av att träffas och prata då folk gärna stannar och pratar länge mellan butikshyllorna främst i mataffärer”, skriver öns länsstyrelse.

– Ja, det känner jag väl igen, säger Magnus Olsson, verksamhetsledare på Visby centrum.

Han säger att de flesta verksamheter gör sitt bästa för att följa pandemilagen – men att mataffärerna ändå verkar vara en plats dit människor går för att få sitt sociala behov mättat.

– Det blir ju fritidsgården på något sätt. Man märker att människor är väldigt hungriga på att prata med andra utanför sin egna bubbla. Springer man då på någon som man inte träffat på länge i en affär så finns det en viss risk där, säger Magnus Olsson.

 

PODD Mutationerna

Aftonbladet Daily med Björn Olsen professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Följ ämnen i artikeln