Smittoläget får Region Uppsala att hålla andan

Uppdaterad 2022-04-05 | Publicerad 2021-02-09

Smittspridningen som sjunkit i Region Uppsala under den senaste tiden ser nu ut att ha planat ut – samtidigt som jakten på mutationer trappas upp.

– Vi hoppas att vi inte ligger på så hög nivå som i Gävleborg, säger Fredrik Settergren, ansvarig för provtagningen.

Regionen kommer att dubbla testkapaciteten i Gottsunda från och med mitten av februari för att fler ska få en chans att testa sig.

Förra veckan ökade andelen positiva provsvar vid fyra av elva provstationer i Region Uppsala. Vid stationen i Gottsunda, Bålsta, Skutskär och Östhammar testade 13,8–16,8 procent positivt, vilket är en ökning med 4,3–6,6 procentenheter jämfört med veckan innan.

Vid de andra stationerna, på Kungsgärdet och i Enköping, Heby, Nyby, Knivsta, Tierp och Stenhagen, visade sig 5,0 –11,9 procent av de som provtog sig bära på viruset, vilket är en minskning med 0,3 – 4,7 procentenheter, enligt statistik från regionen som Aftonbladet tagit del av.

– Nu är det lite som att vi håller andan. För vi har sett en tydlig nedgång de senaste veckorna som nu planar ut lite, och vi vet inte om det kommer att vända nedåt igen, ligga kvar på platån eller vända uppåt igen, säger Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef vid Nära vård och hälsa.

”Vi ser att smittspridningen varierar en del lokalt, och vecka till vecka”, säger Fredrik Settergren, verksamhetsområdeschef vid Nära vård och hälsa.

”Letar aktivt efter mutationer”

Under de senaste sju dagarna har omkring 7,6 procent testat positivt, vilket kan jämföras med 18 procent när det var som värst. Då såg dock inte de nya mutationerna ut att ha fått lika starkt fäste i Sverige som nu.

– Det är en kamp mellan vaccinationerna och mutationerna, kan man säga. Vi letar aktivt efter mutationer och önskar att hålla förekomsten av dem så låg som det bara går, så länge som möjligt, så att vi hinner vaccinera en större del av befolkningen, säger Settergren.

Drygt 13 000 personer har vaccinerats i regionen än så länge och uppemot tio mutationer har upptäckts hittills. Regionen har dock inte letat aktivt efter dem förrän slutet av förra veckan. Då började labbet i Stockholm som tar emot hälften av alla prover att leta efter brittiska, sydafrikanska och brasilianska mutationer.

– Än så länge har vi inte fått besked om att det gömmer sig mutationer bland de positiva provsvaren. Men det är väldigt tidigt, så det är inte säkert än, och vi ska komma ihåg att det var 11 procent i Gävleborg. Vi tror att vi kommer att hitta ett antal fall, men hoppas att vi inte ligger på så hög nivå, säger Settergren.