Alireza, 19, sköts till döds utanför Max: ”Det är ofattbart”

Publicerad:
Uppdaterad:
Personer tända ljus och lämna blommor utanför Max.
Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Personer tända ljus och lämna blommor utanför Max.

NYHETER

Alireza Shojaei, 19, kom till Sverige som ensamkommande.

Förra torsdagen sköts han till döds utanför en hamburgerrestaurang i Boden.

– Varje gång jag tänker på honom blir jag gråtfärdig, säger familjehemspappan Jawad Mohammedi.

Det har gått drygt en vecka sedan dödsskjutningen utanför hamburgerrestaurangen Max i Boden.

När nyheten nådde Jawad Mohammedi, 35, delade han en artikel på Facebook om händelsen i hemstaden.

Då visste han ännu inte vem som skjutits.

”Han lyckades bra i samhället”

Alireza Shojaei, 19, kom till Sverige som ensamkommande under vintern 2013. Han är från Afghanistan men familjen bor i Iran.

Foto: PRIVAT
Jawad Mohammedi.

Jawad Mohammedi var familjehemspappa åt Alireza från 2015 till 2018, då Alireza blev myndig.

– Han var en så fin och ren kille. När han kom till oss mådde han inte så bra, ingen hade velat ta emot honom. Han skolkade mycket. Jag har kämpat och kämpat för att han ska stå på benen. Och sen lyckades han bra i samhället. Han hade lärt sig svenska, det gick bra i skolan och han tog körkort, säger Jawad Mohammedi, som först intervjuades i Norrbottens-Kuriren.

Kom själv som ensamkommande

Jawad Mohammedi kom själv ensam till Sverige från Afghanistan, för 17 år sedan. Jawad och hans familj har länge varit familjehem och kontaktfamilj åt barn och ungdomar.

– Jag har själv kommit hit över farliga vägar, ensam, och upplevt den här hemska tiden. Att prata med någon om situationen och samhället i Sverige är till jättestor hjälp.

Jawad Mohammedi brukade laga mat som Alireza tyckte om, och efter ett tag kände Alireza sig tryggare.

– Innan han skulle lägga sig och sova brukade vi prata en stund, om bra saker och livet... att vi har ett bra samhälle i Sverige. Att du har ett liv framför dig, du har hamnat i ett fint land som tagit hand om dig och det är upp till dig om du ska lyckas i livet. Han brukade lyssna väldigt noga, och efteråt har han tackat mig, säger Jawad Mohammedi.

Foto: PRIVAT
Alireza Shojaei på en resa till Storforsen med familjehemspappan.
Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
En man i 45-årsåldern är anhållen misstänkt för mordet.

Sköt från bilen: ”Ofattbart”

En man i 45-årsåldern sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för mord. Han nekar till brott.

Aftonbladet har tidigare intervjuat en vän till Alireza Shojaei, som berättat att Alireza hamnade i ett tjafs med mannen inne på hamburgerrestaurangen. Kort därpå sköt mannen Alireza från sin bil.

– Det är ofattbart. Hur kan en vuxen man i 45-årsåldern döda en 19-åring som man inte haft något att göra med. En oskyldig människa. Det är oacceptabelt, helt värdelöst... jag vet inte hur jag ska uttrycka det, säger Jawad Mohammedi.

Alireza Shojaei läste på fordonsprogrammet i Boden och brukade hjälpa vänner att byta däck och fixa med bilen. Han skulle ha tagit studenten i vår. Istället sköts han till döds före sin 20-årsdag.

Jawad Mohammedi träffade Alireza regelbundet. Alireza kom över på middag en vecka före skjutningen. Det blev sista gången de sågs.

– Jag har drabbats väldigt hårt. Vi har ju kämpat från dag ett, och det var så glädjande för mig att se en ung människa som först saknade hopp i livet komma så här långt och utvecklas så mycket. Han var så hoppfull, säger Jawad Mohammedi.

Foto: PRIVAT
Alireza Shojaei, 19, läste tredje året på fordonsprogrammet på gymnasiet.
Foto: PRIVAT
Jawad Mohammedi.
Publicerad:

LÄS VIDARE