Lamt, tamt och långsamt

KU:s kritik mot regeringen om coronan är frätande

För lamt, tamt och långsamt. Så kan kritiken från konstitutionsutskottet, KU, av regeringens hantering av coronan sammanfattas.

Uddlöst? Nej, giftigt.

Ingen hängs ut eller sablas ner i konstitutionsutskottet KU:s granskning av regeringens, med Stefan Löfven i spetsen, hantering av coronakrisen.

Det kan verka som kritiken saknar spets och udd. Men så är det inte.

Ett enigt utskott står bakom beslutet. Det betyder att hela riksdagen, svenska folkets valda ombud och i förlängningen hela väljarkollektivet är ense i sin kritik mot regeringens sätt att sköta covid-19-pandemin.

Om man ska sammanfatta kritiken så tycker riksdagen att regeringen varit tam, lam och senfärdig. Den har i vissa fall också varit otydlig, det har varit svårt att förstå vad regeringen vill.

På sex konkreta punkter får regeringen särskild kritik. Man faller inte död ner av förvåning. Det är frågor som redan är omdebatterade. Det är ingen ny fråga som dyker upp som gubben i lådan.

Coronastrategin. Regeringen klubbade aldrig någon coronastrategi men hänvisade ofta till en. Det var en text på regeringens hemsida som dessutom ändrades vid något tillfälle.

Riksdagen slår fast att regeringen inte behöver ha en strategi. Men när de säger att de har en och lägger ut den på hemsidan bör den vara ett resultat av ett riktigt regeringsbeslut. Det vill säga i någon mån juridiskt bindande, även för myndigheter som sorterar under regeringen.

Testning och smittspårning. Även i det här fallet reagerade regeringen sent och lamt, enligt riksdagen. Man sade att man ville att 100 000 personer skulle testas i veckan men den nivån uppnåddes först i september förra året.

En starkt bidragande orsak var att sjukvårdsregionerna inte var säkra på att de skulle få full kostnadstäckning för testningen, vilket regeringen lovat. Först efter ett avtal som garanterade det blev testningen storskalig.

Besöksförbud i äldreomsorgen. Om den på den punkten något virriga presskonferensen förstods rätt av mig så tycker riksdagen att beslutet kom sent och inte omprövades tillräckligt ofta. Däremot föreföll ledamöterna inte särskilt oroade över en viktig konstitutionell aspekt. Nämligen om det var lagligt att låsa in de gamla i sina lägenheter inom särskilda boenden utan möjlighet att ta emot besök. Det borde de ha gjort, tycker jag.


Pandemilagen. En i hast hopsnickrad, tillfällig lag som gav regeringen särskilda befogenheter löpte ut 30 juni förra året. Ett barn kunde förstå att det krävdes någon form av förlängning, särskilt med tanke på att regeringen varit väldigt angelägen om att få den tillfälliga lagen på plats.

Men inget hände. Under hösten fick riksdagen efterlysa lagen och till jul kom förslaget från regeringen. Riksdagen fick ställa in delar av juluppehållet för att behandla lagförslaget som trädde i kraft 10 januari.

 
Folksamlingar. Gränsen för hur många som fick delta i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar må ha varit solklar för vissa. Men inte för de flesta, konstaterar riksdagen men uttrycker sig såklart annorlunda.

Skyddsutrustning och annan sjukvårdsmateriel. I mars förra året fick Socialstyrelsens regeringens uppdrag att samordna inköpen på nationell nivå. Enligt SKR, Sveriges kommuner och regioner, var det oklart vilka som skulle betala för utrustningen. Socialstyrelsen ansåg inte att det var deras uppgift, de skulle bara komplettera arbetet i kommuner och regioner. KU efterlyser tydlighet i alla beslut.

En roligt detalj i KU-granskningen är att utskottet tycker att regeringens ministrar måste lära sig att uttrycka sig bättre på sociala medier. De får inte vara så polemiska utan ska både vara korrekta och kompletta. Oj, oj, oj.

Tillbaka till granskningen av coronakrisen En särskild kommission granskar hur samhället hanterat pandemin liksom Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, och andra instanser. KU har alltså granskat regeringens roll.

Den har fattat 700 coronabeslut sedan i mars förra året. Av dem som KU granskat är det för många som hanterats lamt och tamt och för långsamt. Det är en giftig faktiskt frätande, kritik.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.