Vaccinationen igång i fyra skånska kommuner

Publicerad 2021-01-08

En spruta med vaccin förbereds. Covid-19 vaccin från Pfizer / Biontech blandas och förbereds på Vårdcentralen i Råå inför de första vaccinationerna den 27 december.

Först ut var Helsingborg, Malmö strax därefter och nu är vaccineringen igång i Lund och Kristianstad.

I Lunds kommun menar man att man gett ut första dosen – av två – till mer än hälften av de som ska vaccineras på äldreboenden.

Nästa vecka drar vaccineringen igång i fler skånska städer.

Vaccinationerna pågår just nu i fyra kommuner i Skåne. Först ut var Helsingborg den 27 december, några dagar senare började vaccineringen i Malmö.

Under denna vecka har även vaccinationer börjat i Lund och Kristianstad. Enligt Lunds kommun är vaccinationerna klara på mer än hälften av kommunens särskilda boenden för äldre och enligt planen ska samtliga vaccinationer på boendena vara klara denna vecka, skriver Lunds kommun på sin hemsida. Vaccinet ges i två doser, och den andra dosen ska ges tre veckor efter första dosen.

I Kristianstad påbörjades vaccineringen av brukare samt personal på vård- och omsorgsboende under veckan. Först ut är de boenden som har en offentlig vårdcentral som ansvarig vårdcentral, de boenden som har en privat vårdcentral som ansvarig kommer att vaccinera från nästa vecka, vecka 2. Vaccineringen genomförs via vårdcentraler men på boendena när det gäller de som vaccineras just nu.

Enligt Region Skåne kommer vaccineringar kunna dra igång nästa vecka via vårdcentraler i bland annat Båstad, Landskrona, Ängelholm, Sjöbo, Borrby (i Simrishamns kommun), Tomelilla och Lomma. Enligt Kristianstadbladet ska även Bromölla börja vaccinera under vecka 2. Enligt planen just nu kommer Eslövs kommun att påbörja vaccineringen av brukare och personal på vård- och omsorgsboenden under vecka 3.

Först ut i vaccineringsordningen, i fas 1, är personer som bor på äldreboenden, äldre personer som har någon omsorgsinsats i hemmet, personer som bor med dessa samt vårdpersonal som jobbar inom äldrevården och hemvård. I fas 2

I Skåne har man nu börjat med vaccinera personer som bor på särskilda boenden för äldre samt personal – senare följer resten av de prioriterade. Totalt räknar man med att 360 000 personer räknas till de prioriterade grupperna. Vaccineringen har satts igång successivt utefter att mer vaccin anlänt till Skåne.

Enligt regionen kommer 6 000 doser att levereras till Skåne under nästa vecka, vilket innebär att det möjliggör för 6 000 personer att få sin första dos.