Mossig lag förpassad – minister får barnledigt

TT-AFP

Publicerad 2021-03-02

Suella Braverman, brittisk justitieminister för England och Wales, får rätt att ta ut sex månaders föräldraledighet sedan en ny lag trätt i kraft. Arkivbild.

En ny lag gör det möjligt för brittiska ministrar att ta ut föräldraledighet. Först ut är Suella Braverman, justitieminister för England och Wales.

"Premiärministern önskar justitieministern lycka till under föräldraledigheten och ser fram emot att hälsa henne välkommen tillbaka i höst", lyder ett uttalande från Downing Street på tisdagen.

Det var förra månaden som ett lagförslag presenterades för att förändra den rådande "klart föråldrade" lagstiftningen som hade tvingat Suella Braverman att avgå från sin post om hon ville vara föräldraledig med sitt barn.

Den nya lagen, som antogs i måndags, innebär att brittiska ministrar har rätt till sex månaders betald föräldraledighet.

"Jag hoppas att detta sänder ett budskap till unga kvinnor som vill satsa på en karriär inom politiken, att bilda familj är inte något som kommer att hindra dem som vill jobba på högt uppsatta poster", säger Braverman i ett videomeddelande.

Tidigare har flera kvinnliga politiker på statssekreterarnivå haft möjlighet att ta ut föräldraledigt.