Kändisarna stöttar Buket: ”Misslyckande av Sverige”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

En skam för Sverige och ett fruktansvärt svek m. ot ett barn.

Nu rasar kända profiler mot Migrationsverkets beslut att utvisa tioåriga Buket ensam till Turkiet.

– Det är ett misslyckande av Sverige som nation, skriver fotbollsstjärnan Jimmy Durmaz på Instagram.

Tioåriga Bukets fall fortsätter att väcka känslor. Efter Aftonbladets senaste artikel om flickan, som riskerar att utvisas ensam till Turkiet, går kända profiler ut till hennes försvar.

Fotbollsstjärnan Jimmy Durmaz, som spelar i den turkiska storklubben Galatasaray och i landslaget, har lagt upp flera inlägg om henne på Instagram.

– Att Buket ska utvisas till ett land där hon inte har någon vuxen som kan ta hand om henne är ett misslyckande av Sverige som nation, skriver han i ett inlägg.

”Ett misslyckande av Sverige som nation”, skriver fotbollsstjärnan Jimmy Durmaz på Instagram.
Foto: Berit Roald / TT
”Ett misslyckande av Sverige som nation”, skriver fotbollsstjärnan Jimmy Durmaz på Instagram.

Skämmes tamejfan

Landslagsspelaren har tidigare engagerat sig för barns rättigheter och jämställdhet, bland annat genom kampanjen Locker Room Talk. Han uppmanar sina följare att vara en röst för Buket och andra barn och dela inlägget, som gillats av nära 7 700 personer.

– Vi måste alla ta ett ansvar för samhällsfrågor och framför allt när det gäller barn.

Även komikern Özz Nujen har gjort flera inlägg om Buket på Instagram. Han menar att Migrationsverket nu har passerat en anständighetens gräns.

– Hur kan man ens tänka på att sära ett barn från en familj som älskar henne? Man behandlar inte barn såhär. Det är skamligt Migrationsverket, skämmes på er tamejfan, säger han när Aftonbladet når honom på telefon.

Nujen är kritisk till att politiker hittills varit tysta om Bukets fall och hoppas att hans inlägg kan väcka debatten.

– Att inte fler politiker som påstår sig värna barns rätt engagerar sig och uttalar sig om henne? Jag skulle vilja se den politiker som vill skicka sitt barn ensamt till ett land utan att familjen tar emot henne.

Foto: Staffan Löwstedt / TT
”Det är skamligt Migrationsverket, skämmes på er tamejfan”, säger Özz Nujen.

”Man sviker ett barn”

Både Jimmy Durmaz och Özz Nujen tar upp att Barnkonventionen blivit svensk lag sedan i år och menar att myndigheten inte har tagit hänsyn till det i Bukets fall.

– Man ska utgå från barnets bästa enligt Barnkonventionen, varför gäller inte det Buket? Man sviker ett barn och det gör man inte i ett rättssamhälle som Sverige, säger Özz Nujen.

Migrationsverket har i tidigare svar till Aftonbladet sagt att man utgår från att Buket ska utvisas tillsammans med sin pappa, som gått under jorden i samband med att de fick avslag på sin asylansökan.

”Vi förstår att hon befinner sig i en svår och oviss situation och att det här engagerar många, men återigen, om barn ska lämna landet så gör man det i första hand med sina föräldrar. Är detta inte möjligt kommer vi att utreda om det finns familj eller någon annan typ av ordnat mottagande i hemlandet. Går inte detta att säkerställa så genomförs inte resan”, skriver man i en skriftlig kommentar.

Publicerad:

LÄS VIDARE