Färre covid-sjuka i regionen trots fler tester

Publicerad 2020-09-09

Eva Melander, smittskyddsläkare Region Skåne.

Kurvan vad gäller nya konstaterade fall av covid-19 går neråt igen i Skåne.

Detta sker trots att man nu utökat antalet tester i regionen.

– 99 procent av de som provtar har något annat än covid-19, säger Eva Melander, regionens smittskyddsläkare under dagens presskonferens.

Antalet nya konstaterade fall i regionen är nere på genomsnittligt 27 fall per dag. Detta genomsnittet räknas på de senaste 7 dagarna. Förra veckan låg genomsnittet på mellan 40 och 45 fall per dag.

I dag har 13 nya fall konstaterats, vilket gör att totalt 5 019 personer konstaterats smittade i regionen sedan coronavirusets utbrott.

Trots ökad testning ser regionen inte ett ökat fall. Detta kom fram under regionens presskonferens på onsdagsmorgonen.

– Vi har 1 procent som får positiva resultat av de som provat, 99 procent av de som provtar har något annat än covid-19, sade Eva Melander, smittskyddsläkare på Region Skåne.

”Går olika sorters förkylningsvirus”

Kurvan hade börjat gå uppåt i andra halvan av augusti, men har nu återigen gått ner. Att den började gå uppåt är naturligt i samband med skolstarter, berättar Eva Melander.

– Det går olika sorters förkylningsvirus just nu, och det är naturligt, det är ganska väntat att vi skulle få den här puckeln för det är ett vanligt fenomen att när skolstarten kommer då möts vi flera och den här typen av infektioner kan spridas, sade Eva Melander under presskonferensen.

– Glädjande nog ser det ut som en trend som går tillbaka. Men vi följer givetvis läget noga och håller koll.

Eva Melander berättar också att man i nuläget inte ser några stora ”kluster”, utbrott i särskilda delar av regionen utan att man har en ganska jämn fördelning.

– Viruset finns i hela Skåne, det är inte så att några kommuner sticker ut något nämnvärt i nuläget.

Regionen håller dock koll tillsammans med smittspårare om eventuella lokala utbrott.

ANNONS