Borg: "Kommer inte tillbaka till politiken"

Uppdaterad 2018-08-27 | Publicerad 2014-12-10

Vill inte avslöja sin nya lön

Anders Borg går direkt från en finansministerpost till ett toppjobb i Kinneviksfären.

Han tampas med debatt om karens, konstaterar att "politiken är ett avslutat kapitel" – men är inställd på kontakt med kommande regering.

– Det ser jag fram emot. Regeringen har samarbete med näringslivet, säger han.

I morse kom nyheten att förre finansministern Anders Borg går in som vice ordförande i Kinneviks styrelse och i styrelsen för mobiloperatören Millicom, som ägs till 38 procent av Kinnevik.

På en presskonferens vid Kinneviks kontor i Gamla stan, som från årsskiftet blir Borgs nya arbetsplats, upprepade Borg att han ser uppdraget som "fantastiskt roligt".

– Mitt fokus kommer att ligga på att jobba med den internationella delen av de här bolagen, framför allt Afrika, Latinamerika och Asien. Det är där Millicom har sin tyngdpunkt.

Han ser fram emot att jobba nära Kinneviks ordförande Cristina Stenbeck, som han beskriver som dynamisk och kompetent.

Politik "avslutat kapitel"

Anders Borg fick även nyligen ett prestigeuppdrag att leda ett nytt program inom World Economic Forum, WEF, med att koordinera samtal mellan centralbankschefer, finansministrar för regelstrukturen i finanssektorn. Men Kinnevik kommer att vara Borgs huvudverksamhet.

– Jag kommer resa en hel del och jobba med Cristina när vi går in i nya marknader och så kommer jag säkert jobba med olika stora potentiella investerare. Jag kommer också sitta och vara en del i Kinneviks vardagliga verksamhet.

Han säger att han tänker sig hålla på med denna typ av verksamhet under överskådlig framtid.

– Åtminstone under de kommande tio åren.

Har du fått några förfrågningar från Alliansen att komma tillbaka i samband med regeringskrisen?

– Vi har haft ett riksdagsval och det förlorade vi. Jag slutade som finansminister och då är det klart att jag måste fundera igenom vad jag ska göra med mitt liv. Jag beslutade mig för att jag var färdig med politik och ville gå tillbaka till det som jag hållit på med innan, olika funktioner inom internationellt näringsliv. För mig är det inte aktuellt att gå tillbaka till politiken. Den saken är ett avslutat kapitel för min del.

"Vi har inte karens i Sverige"

Hur det ser ut om ett decennium vågar han inte spekulera i.

– Långsiktigt får vi se, man ska aldrig låsa igen alla dörrar, men min tanke är att nu har jag lämnat politiken.

Borg har fått flera jobberbjudanden.

– Jag värderade olika alternativ. För mig var det inte aktuellt att gå till en internationell organisation. Då hade jag behövt flytta familjen från Sverige, och vi vill ha vår bas i Katrineholm.

– Här har jag valt rätt mycket med hjärta och mage. Jag tycker det som sker i Afrika, Asien och Latinamerika är en fantastisk omställning av de här ekonomierna. Att få vara med, resa, investera i och bygga tillväxt. Om det händer under min livstid vill jag vara med om det. Jag vill inte bara sitta och titta på en europeisk kris som pågår år efter år.

Att gå från att nyss ha varit finansminister till ledande i ett börsnoterat bolag kan ses som problematiskt. Bland andra ex-statsministern Göran Persson (S) anser att Borg borde haft karens.

– Vi har inte karens i Sverige. Intressekonfliker är något man måste vara vaksam på. Man kan understryka att min tyngdpunkt är inte i Sverige utan framför allt internationellt, där risken för intressekonflikter är mindre. Nu ska jag vara försiktig med vad jag säger, för jag har ju kollegor som också ska göra saker, men hade jag till exempel jobbat mot myndigheter i Sverige hade nog den frågan varit tyngre och mer relevant.

Haft kontakt med Stenbeck

Tillväxtmarknader är ofta svårt tyngda av korruption. Borg reflekterar över riskerna han själv kommer utsättas för, även i fråga om trovärdighet.

– Korruption är ett allvarligt samhällsproblem överallt där det finns, och då är det centralt att man jobbar med andra företag och internationella organisationer på att upprätthålla en linje där korruption inte förekommer. Det är linjen som företaget har. Om det sedan sker misstag i arbetet, ja då får man hantera det, städa upp och säkra att det inte fortgår. Men vill man att världen ska utvecklas måste man vara i de länder som snabbt utvecklas.

Finns det något som du som finansminister gjort som direkt underlättat för Kinneviksfären?

– Det kan jag faktiskt inte dra mig till minnes. Jag har inte haft ansvar för regleringen av telekommunikation och så, så det har jag lite svårt att se.

Borg uppger att han under sin tid som finansminister haft kontakt med Kinneviksfären.

– Jag har under åren haft kontakt med i princip alla tunga sfärer. Jag har träffat Cristina Stenbeck ett antal gånger och deltagit i några av de arrangemang de har.

Stenbeck hörde sedan av sig efter valet.

Vill inte svara om ersättning

Nu kommer du själv ingå i Kinneviksfären och troligen ha kontakt med kommande regering. Hur ser du på det?

– Det ser jag fram emot. Sverige har alltid en regering och det är ett samarbete mellan näringsliv och organisationer.

Om det skulle bli en Alliansregering blir det ju med dina forna kompisar.

– Jag vill inte spekulera om något valresultat, det får de som håller på med svensk politik ägna sig åt.

Hur mycket satsar Kinnevik på lobbyverksamhet gentemot politiker?

– Det kan jag inte svara på. Jag kommer inte jobba med lobbyverksamhet i Sverige, det är inte min arbetsuppgift.

Borg har hittills inga aktier i Kinnevik, men kommer att köpa aktier i både Kinnevik och de bolag som ingår i sfären.

Vad blir din ersättning från Kinnevik?

– Jag kommer att få en rimlig, marknadsmässig ersättning som de andra ledamöterna i Kinneviks styrelser. Det kommer att framgå av årsredovisningar och sådant så småningom.

Följ ämnen i artikeln