Titti Qvarnström, 35 – första kvinnan med stjärna

Publicerad 2015-02-27

”Bloom in the Park” heter köksmästarens Titti Qvarnströms ställe i Malmö som nu har fått sin första Michelinstjärna.

Titti Qvarnström,35, köksmästare på Bloom in the Park i Malmö är den kvinnan i Sverige att få en stjärna i Guide Michelin.

– Äntligen! Det känns fantastiskt roligt – och samtidigt förfärligt sorgligt att man 2015 kan bli första kvinna, fast det är roligt att vara först också, säger hon

Hon tror sig veta när de hemliga inspektörerna var på besök på restaurangen – något som förstås fick alla i personalen på tå just då.

– Det är klart att man kollar allting en extra gång då, men samtidigt är det ju det vi ska göra alltid. Alla gäster ska ha samma upplevelse, säger Titti Qvarnström.

Förra våren blev hon topp fem i "Köksmästarna" i Kanal 5.

Och nu har Titti Qvarnström, sedan fem år köksmästare på Bloom in the Park, fått sin första stjärna i Guide Michelin.

– Det är ett steg i mitt liv, en tiara som jag är väldigt stolt över, säger hon.

Sopar banan

Någon motivering ges aldrig, men Titti Qvarnström tror sig veta:

– Jag tror att vi fick den för att vi levererar en exceptionell matupplevelse , utöver det vanliga.

Att det har tagit så lång tid för att kvinnlig kökschef i Sverige att få en Michelinstjärna tycker hon är konstigt.

– Det är väldigt märkligt. Men vi är ju väldigt få kvinnor i krogköket – och väldigt, väldigt få som är kökschefer på den här nivån. Ändå är det lika många kvinnor som män som utbildar sig till kockar, säger Titti Qvarnström.

Nu hoppas hon förstås att fler kvinnor ska följa i hennes spår.

– Ja, jag hoppas att jag kan sopa banan och inspirera andra unga kvinnor att också slå sig in på den här marknaden.

En snabbt glas champagne blev det när beskedet kom – annars är det bara att jobba på som vanligt.

– Nu är man lite stjärnrusig, men det som är viktigt och har högsta prioritet är att utvecklas som restaurang och att hitta de perfekta råvarorna, hitta de perfekta rätterna och skapa de perfekta kombinationerna. Och leverera den upplevelsen till gästerna.

– Men det är klart – i morgon är det lite roligare att gå till jobbet än det var i går.