Terrorgripna kvinnor styrdes av IS i Syrien

Publicerad 2016-09-09

De tre kvinnor som greps efter att ha haft en bil lastad med gastuber i centrala Paris planerade ett attentat mot järnvägsstationen Gare de Lyon – och tillhörde en terrorcell styrd av Islamiska staten i Syrien, uppger åklagaren Francois Molins, skriver AFP.

En av kvinnorna ska ha varit förlovad med både prästmördaren Adel Kermiche och polismördaren Larossi Abballa.

I ett brev svär en annan av dem, 19-åriga Ines Madani, trohet till IS.

Bilen med gastuberna hittades i söndags morse ett par hundra meter från katedralen Notre Dame. Efter att åklagaren öppnat en terrorutredning greps fyra personer, två män och två kvinnor, i veckan. Ytterligare tre kvinnor greps på torsdagskvällen vid ett polistillslag i Boussy-Saint-Antoine söder om Paris. En av kvinnorna drog kniv och sköts ner av polisen när hon gick till attack.

Även pojkvännen till en av kvinnorna greps under torsdagen.

De tre kvinnorna är 19, 23 och 39 år gamla, och misstänks ha planerat en attack mot järnvägsstationen Gare de Lyon i sydöstra Paris. 19-åringen, som pekas ut som Ines Madani, är dotter till mannen som äger bilen med gastuberna.

Förlovad med prästmördare

Nu kommer helt nya uppgifter om att kvinnorna styrdes av IS-ledare i Syrien.

– Terroristorganisationen använder inte bara kvinnor, utan unga kvinnor, som lär känna dem och får sitt uppdrag på distans, sa antiterroråklagaren Francois Molins vid en presskonferens på fredagen, enligt AFP.

En av kvinnorna, enbart identifierad som Sarah H, kopplas ihop med gärningsmännen i två av sommarens terrordåd. Hon ska ha varit förlovad med Larossi Abballa som mördade ett polispar i en Parisförort i juni för att sedan skjutas ihjäl av polis. Kvinnan uppges också ha varit förlovad med Adel Kermiche som skar halsen av prästen Jacques Hamel i en kyrka i Rouen i Normandie i juli.

"En grupp har förintats"

De franska myndigheterna anser att de i och med gripandena har lyckats avvärja ett nära förestående terrorattentat.

– En grupp har förintats, men det finns fler. Tack vare information från vår underrättelsetjänst kunde vi handla innan det var för sent, sa franske presidenten Francois Hollande på fredagen, enligt AP.

Svor trohet i brev

Ines Madani uppges vara den som blev skjuten – och nu vårdas på sjukhus – efter att ha knivhuggit en polis vid tillslaget i torsdags.

På sig ska hon ha haft ett brev där hon svor trohet till IS och sa sig vilja hämnas IS-ledaren Abu Muhammad al-Adnani som dödades i slutet av augusti i en flygattack i Syrien. Det skriver bland annat Le Monde.