Ny spektakulär teori – rymdmoln dödade dinosaurierna

Publicerad 2016-03-31

En snabb avkylning av planeten dödade det mesta av livet på jorden. Men vad orsakade klimatförändringen? En gigantisk mörk nebulosa, tror japanska forskare.

Plötsligt dog dinosaurierna ut – efter att ha härskat på jorden i 150 miljoner år.

Nu har forskare en ny radikal teori om vad som kan ha orsakat massdöden: ett gigantiskt moln av stjärnstoft som omslöt vår planet i miljontals år.

Hittills har enigheten bland forskare varit stor om att orsaken till att dinosaurierna försvann var en stor asteroid som krockade med jorden för 66 miljoner år sedan, på Yucatán-halvön i nuvarande Mexiko.

Men japanska vetenskapsmän föreslår i en ny studie en alternativ förklaring – att jorden kan ha passerat genom ett gigantiskt ”interstellärt moln” av rymdstoft som förmörkade himlen och kylde ner planeten.

Molnet kan ha orsakat en nebulosavinter som varade i miljoner år, slog ut fotosyntesen – och utplånade det mesta av livet på jorden, skriver New Scientist.

Kan inte förklaras av himlakropp

Forskargruppen, ledd av japanen Tokuhiro Nimura, baserar teorin på fynd av det på jorden mycket sällsynta grundämnet iridium under havsbotten i Stilla havet. Sedan tidigare vet man att jorden är täckt av ett 30 cm tjockt iridiumlager, som tros ha orsakats av stoft som rördes upp i atmosfären vid jättekrocken för 66 miljoner år sedan.

Men det japanska forskarlaget har nu hittat ett iridiumlager som är så tjockt – fem meter – att det enligt dem inte kan förklaras av en asteroidkollision.

Deras teori är därför att iridiumet har hamnat på jorden när planeten har passerat genom moln av rymdstoft, tusen gånger tätare än den omgivande rymden. Det kan ha tagit en miljon år för Jorden att passera genom rymdmolnet, en så kallad mörk nebulosa.

”Vi vet att de existerar”

Astronomen Adrian Melott vid University of Kansas säger till New Scientist att idén är galen – men inte omöjlig.

– Vi vet att de här molnen existerar. Vi vet att vi troligen passerar genom ett förr eller senare. Och de har bevis från havets botten som stärker deras tes, säger han.

Enligt David Kring, som forskar på neboulosor och geologi vid Institutet för mån- och planetstudier i Houston, finns dock andra troliga förklaringar till det tjocka iridiumlager som japanerna har hittat – som havsströmmar och levande organismer.

Den nya teorin motsäger inte att en stor himlakropp krockade med jorden vid tiden för dinosauriernas försvinnande – men hävdar att huvudorsaken till deras död inte skulle vara asteroiden, utan rymdmolnet.
Överkurs: Här kan du ladda ner forskarnas hela artikel, publicerad i den vetenskapliga tidskriften Gondwana Research.

Följ ämnen i artikeln