Trots nya anmälningar mot p-appen: ”Inget som tyder på fel”

Uppdaterad 2018-03-19 | Publicerad 2018-03-13

Allt fler anmälningar kommer in mot preventivmedelsappen Natural Cycles.

Men enligt Läkemedelsverket finns inget som tyder på att appen blivit felaktigt godkänd som preventivmedel.

– Fast utredningen är inte färdig än, så det är för tidigt att säga vad vi kommer att besluta, säger gruppchef Ewa-Lena Hartman.

Läkemedelsverket har nu fått ännu fler anmälningar om preventivmedelsappen Natural Cycles.

Den här gången är det barnmorskor på vårdcentraler i Örebro och Skövde samt Skaraborgs sjukhus som ligger bakom de sammanlagt nio anmälningarna.

Överläkaren på Skaraborgs sjukhus som anmält appen beskriver Natural Cycles som "osäker preventivmetod" som "inte går i linje med reklamen för produkten".

Appen Natural cycles har anmälts till Läkemedelsverket mellan 60 och 70 gånger.

– Effekten av appen är mycket beroende av en disciplin som få besitter, samt av en hyfsat regelbunden menscykel. Den är alltså inte förstahandsvalet till de mest fertila, säger Gro Ims Johansson, områdeschef på mödrahälsovården i Skaraborg, till Nyhetsbyrån Siren, som sammanställt anmälningarna.

En sjuksköterska i Örebro menar att det finns fler fall av oönskade graviditeter av kvinnor som använt appen, och tror det finns ett stort mörkertal, skriver Siren.

”Inget som tyder på fel med Natural Cycles”

Enligt Läkemedelsverket har det kommit in totalt mellan 60 och 70 anmälningar mot Natural Cycles. Sedan januari pågår en utredning om appen, som tack vare en EU-certifiering får marknadsföra appen som preventivmedel.

– Just nu är vi i ett skede där vi har granskat dokumentation som ligger till grund för certifieringen av produkten på marknaden som är gjord av en tredje part i Tyskland, säger Ewa-Lena Hartman, gruppchef, Läkemedelsverket.

– Så här långt har vi ingen anledning att tro att den är certifierad på felaktiga grunder. Men utredningen är inte klar, så det är för tidigt att säga vad vi kommer att besluta i utredningen.

Appen har uppmärksammats av bland andra bloggaren Isabella Löwengrip, som också är delägare i bolaget, och artisten Bianca Ingrosso som ett alternativ till hormonella preventivmedel.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om Lovisa som blev gravid av appen – trots att hon var noggrann.

– Jag är 32 år och har koll på min kropp. Det är magstarkt att säga att det handlar om slarv, sade Lovisa.

33-åriga Kirsi däremot har bättre koll på sin kropp nu än innan hon började med appen.

– Rent mentalt känns det som att man har en större koll på kroppen med Nautral Cycles än med hormonpreparaten, sade hon till Aftonbladet i januari.

Granskar felfrekvensen

Enligt Natural Cycles själva finns en felfrekvens på att 6,8 av 100 kvinnor kommer bli gravida under ett års ”typisk” användning. I det företaget kallar ”perfekt” användning finns en felfrekvens på att 1 av 100 kvinnor kan bli gravida.

Nu ska Läkemedelsverket undersöka om det här stämmer överens med verkligheten.

– Det vi vill se nu är antalet oönskade graviditeter per hundra användare inte överstiger det som man har fått fram i sina studier som ligger till grund för C-märkningen av den, säger Ewa-Lena Hartman.

Någon gång under hösten 2018 räknar Läkemedelsverket kunna fatta ett beslut om Natural Cycles.