Tysklands krav på EU - sätt flyktingtak

Publicerad 2015-11-26

Tysklands inrikesminister Thomas de Maiziere.

Europa bör sätta en gräns för flyktingmottagandet och sålla ut dem som har störst behov av skydd, säger Tysklands inrikesminister Thomas de Maiziere till den österrikiska tidningen Der Standard.

Det råder oenighet inom det tyska regeringen. Till skillnad från förbundskansler Angela Merkel, som konsekvent har motsatt sig idén om att införa striktare flyktingkvoter, vill nu inrikesministern Thomas de Maiziere ha strängare kontroller.

"Inga fler när gränsen är nådd"

Förbundskanslern har tidigare sagt att Tyskland inte har någon övre gräns för rätten att söka asyl i landet, men enligt de Maiziere bör Tyskland omgående inrätta ett flyktingtak.

Ett sådant skulle i så fall innebära att inga fler flyktingar ska släppas in under resten av året när taket är nått. I intervjun framgår dock inte nivån på flyktingtaket, men inrikesministern menar att Europa ska tillämpa en "generös" flyktingpolitik.

"Våg av flyktingar"

Enligt prognoser kommer Tyskland, som hitintills haft en av Europas mest generösa flyktingpolitik, att ta emot runt 800 000 flyktingar under 2015. Inrikesministern förklarade att EU:s flyktingprogram därför måste fokusera på de som är i mest behov av skydd, vilket han anser är flyktingar från Syrien och Irak.

De Maiziere förespråkar även strängare kontroller kring EU:s yttre gränser, i syfte att förhindra att det blir en "våg av flyktingar" som försöker komma in, innan kvoten är fylld.

"Lösningen är därborta"

Frankrikes premiärminister Manuel Valls sa tidigare i veckan att det inte finns plats för fler flyktingar i Europa, och i kölvattnet av terroristattacker i Paris efterlyser även han nu en hårdare flyktingpolitik .

–Vi kan, utöver vad som avtalats, inte ta emot fler flyktingar i Europa. Lösningen på problemet är "därborta", uppger Manuel Valls enligt Sky News.

Separata problem

Som svar på Manuel Valls uttalande ska Angela Merkel enligt Sky News ha sagt att terrorism och flyktingar är separata problem.

Tidigare har Merkel varnat för att asylfrågan kan bli en större utmaning för EU än den grekiska skuldkrisen och har uppmanat till en samordnad strategi från Bryssel, där hon sägs stödja kvoter för flyktingar för varje EU-land, men utan att sätta ett tak för hur många man kan ta emot.