Dödades när polis testade beredskap

Av: Erik Melin

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: AFP
Flera skadades under polisens övning

I morse bröt panik ut på Strathmore University i Kenyas huvudstad Nairobi.

Polis avlossade vad många upplevde som skarpa skott och elever slängde sig ut genom fönster.

– Vi ville testa beredskapen hos våra utryckningstjänster, säger polischefen Japheth Koome till Reuters.

En anställd på skolan dog och flera skadades, rapporterar Al Jazeera.

Klockan nio på morgonen bröt skottlossning ut på universitetet och vittnen sa sig också ha hört explosioner. Både elever och lärare drabbades av panik och flera försökte ta sig ut från skolbyggnaden genom fönster, skriver kenyanska Standard Media.

En 33-årig kvinna som jobbade på skolan fick svåra huvudskador och avled senare. Det är inte säkerställt av vad hon dog av men flera personer sågs hoppa från tredje våningen på byggnaden och hon kan ha varit en av dem, rapporterar Al Jazeera.

– Jag sprang in i klassrummet men skottlossningen blev än mer intensiv så jag hoppade genom fönstret och såg hur några av mina skolkamrater gjorda samma sak, säger en elev till kenyanska The Star.

Flera elever och lärare skadades i händelsen.

Budskap gick inte fram

I Kenya är minnet av terrorattacken mot universitetet i Garissa i april fortfarande färskt och myndigheter gör allt för att vara på tårna.

Det är också förklaringen till måndagens mycket olyckliga händelse. Polisen i Nairobi ville testa beredskapen och planerade därför att genomföra en övning på skolan. Man skrev i söndags kväll om sina planer på sin Facebook-sida. Men budskapet nådde uppenbarligen inte alla på skolan.

Polischefen Japheth Koome säger att man tillsammans med skolan ville testa vilken tid det tar för polis och ambulans att komma på plats.

– Skolan undersökte hur förberedda man var på en nödsituation i händelse av ett terrorattentat. De ville bara få veta hur snabbt teamet kan svara vid sådana attacker, säger Koome till The Star.

Skrek och sköt

I attacken mot Garissa, som terrororganisationen al Shabaab tagit på sig skulden för, dödades minst 147 studenter. 2013 ockuperades gallerian Westgate i Nairobi under fyra dagar och 67 personer dödades.

Flera skolor har genomfört liknande beredskapstester.

Vid ett sådant tillfälle vid Kenyatta-universitetet skadades sex studenter allvarligt och fick skrivas in på sjukhus. Under övningen gick en polis in på skolan klädd som en al Shabaab-medlem, avfyrade skott och skrek att han tillhörde terrorgruppen.

Publicerad: