Guinea fritt från ebola

Publicerad 2015-12-29

Världshälsoorganisationen WHO har nu förklarat västafrikanska Guinea fritt från Ebola enligt BBC.

Detta två år efter att det dödliga viruset upptäcktes i landet.

Västafrikanska Guinea har nu förklarats fritt från Ebola. Detta efter att det gått över 42 dagar utan att några nya insjukningsfall har rapporterats in.

Enligt BBC förväntas man fira beskedet med konserter och fyrverkerier.

6 220 barn föräldrarlösa

Viruset har dödat mer än 2 500 människor i landet och enligt FN har runt 6 220 barn i Guinea förlorat en eller båda av sina föräldrar i sjukdomen.

Enligt BBC har kampen mot ebola varit särskilt svår just i Guinea då vissa samhällen inledningsvis uppges inte ha trott på att det fanns någon epidemi, medan andra skyllde på västvärlden och landets myndigheter.

Den guineiska regeringen har tidigare klandrat viruset för att ge landet dåliga ekonomiska resultat samt att det skapat en misstro mot landets hälso- och sjukvårdstjänster.

Presidenten Alpha Conde har därför fördubblat landets hälsovårdsbudget.

25 000 människor har smittats

Sedan utbrottet av det dödliga viruset startade i Västafrika i december 2013 har över 25 000 människor i nio länder smittats, och över 10 000 människor har avlidit. Nästan samtliga dödsfall har registrerats i Liberia, Sierra Leone och Guinea.

Sierra Leone och Liberia förklarades fritt från viruset redan i höstas, men då ett nytt fall av den dödliga virussjukdomen påträffades i Liberia i november måste landet nu vänta ytterligare innan man kan förklara det fritt från viruset igen.

Följ ämnen i artikeln