Trump har åter gjort världen till en farligare plats

JERUSALEM. Med Iran-avtalet hade omvärlden koll på att Iran inte skaffade kärnvapen.

Utan avtalet riskerar man att förlora den kontrollen. Någon plan B finns inte.

Ett krig mot Iran har ryckt ett steg närmare. Trump har åter gjort världen till en farligare plats.

Följ ämnen
Israel
Iran

Jag hade precis landat på Ben Gurion-flygplatsen i Tel Aviv när USA:s president dödade Iran-avtalet som USA tillsammans med länder i säkerhetsrådet under stor möda förhandlade fram under två och ett halvt år.

Medan stora delar av övriga i världen ser Trumps besked som ett historiskt misstag så jublar Israel. Premiärminister Benjamin Netanyahu var mycket snabb med att tacka Trump. Han är också den som ivrigast har hejat på presidentens planer.

Nu ökar chansen att Netanyahu ska få med sig USA på ett bombkrig mot prästdiktaturen vilket hela tiden varit Israels mål. Han anser att det är bättre att attackera nu innan Iran har lyckats skaffa sig kärnvapen. Israel tror inte att Iran är beredda att avstå från kärnvapen.

På många sätt är det svårt att begripa vad det är Donald Trump vill uppnå vid sidan av att uppfylla ett av sina vallöften och tillfredsställa sin väljarbas. För det han gör är lite som att skjuta sig själv i foten om man vill hindra Iran.

Nära atomvapen

Åren innan avtalet slöts ansågs Iran vara mycket nära att skaffa sig atomvapen. Det gällde att snabbt få till ett avtal eller riskera krig. När avtalet slöts 2015 ansågs det vara Barack Obamas största utrikespolitiska framgång som president och en stor framgång för freden.

Förmodligen är det en stor orsak till varför Trump hela tiden varit emot avtalet. Han vill montera ned allt Obama gjort vare sig det är bra eller dåligt.

Jag känner inget behov av att försvara förtryckarregimen i Iran men i sitt tal handskades Trump väldigt vårdslöst med fakta. Han påstod att Iran fortsatt utveckla kärnvapen trots att alla experter, inklusive den amerikanska underrättelsetjänsten, säger att så inte är fallet, att Iran tvärtom följer avtalet.

Trump har rätt i att avtalet inte är perfekt. Självklart vore det bra om det stoppade Iran från att göra robottester eller att tiden för hur länge Iran inte får anrika uran var ännu längre. Men hur Trump har tänkt att uppnå det genom att säga upp avtalet är höljt i dunkel.

Störta regimen

Han återinför USA:s sanktioner men de kommer inte att vara tillnärmelsevis lika starka som de FN-sanktioner som rådde innan avtalet slöts.

I dag underkastar sig Iran en rad internationella kontroller. Vad händer om Iran kastar ut inspektörerna? Då blir det omöjligt för världen att veta om landet återupptar försöken att skaffa sig kärnvapen. Det ger både Israel och USA ökade möjligheter att slå till mot Iran när de anser tiden mogen.

Kanske hoppas Trump också att de återupptagna sanktionerna ska destabilisera Iran och få folket att resa sig mot den religiösa diktaturen. Hans tal innehöll en sådan uppmaning. Sannolikt en fåfäng förhoppning. Regimen har överlevt värre saker än så.

Irans president hotade efter Trumps besked att återuppta anrikningen av uran men trodde att avtalet kunde överleva om de övriga länderna var beredda att trotsa USA. Men på vilka villkor det i så fall ska ske vet vi inte. Troligen överlever inte avtalet på sikt.

Utpressning

Jag ser bara ett enda fall där det kan komma ut något positivt ur Trumps spel med höga insatser. Det är om Iran tycker det är värt att göra ytterligare eftergifter hellre än att avskaffa det. Men ingenting iranierna sagt hittills tyder på att de är beredda att böja sig för Trumps utpressning.

Inför beskedet reste Europa tyngsta ledare till Washington för att övertala Trump att inte dra sig ur avtalet. Trump visade att han inte på minsta sätt var beredd att lyssna. Det bådar inte gott för de fortsatta relationerna mellan USA och Europa.

De ökar inte heller hoppet om att toppmötet mellan Trump och Kim Jong-un ska bli lyckosamt. Är Nordkoreas diktator beredd att sluta ett avtal med en president som visar att han samtidigt utan vidare bryter ingångna överenskommelser.

USA:s trovärdighet som partner har inte precis stärkts.

ANNONS