Mardrömsmara väntar Anita, 76 i 40:e loppet

Av: Fredrik Rundkvist

Publicerad:

Anita Granberg, 76, började springa som 30-åring.

I morgon gör hon sitt 40:e Stockholm marathon.

– I år siktar jag på en tid under fem timmar, säger Anita.

Anita Granberg i Vikmans­hyttan i Dalarna är en av en handfull ­löpare som sprungit samtliga lopp sedan starten 1979.

– Förra året sprang jag på ­lite över fem timmar, men då hade jag ont i en fot och var tvungen att stanna och ta av mig en sko och fixa lite. Det tog lite tid, säger hon.

– I år ska jag i alla fall inte över fem timmar, det ska jag ta mig sjutton inte.

Sin bästa tid gjorde hon 1987 då hon som 45-åring gick i mål på respektabla 3 timmar och 14 minuter.

1 av 2 | Foto: Henrik Hansson
Anita Granberg, 76, tränar inför sitt 40:e lopp.

Tränar superintensivt

I en ålder då de flesta börjat ta det lugnare med sportandet håller hon fortfarande i gång mer än de flesta. Löpträning varvas med gymnastik, spinning och tabata, en superintensiv intervallträning.

– Jag är lite spontan. Ibland går jag på mycket spinning och gympa, och då kanske det inte blir så mycket löpning, så det är lite svårt att ­säga. Men det blir nog tre, fyra mil i veckan. Kanske lite mer.

– Jag fick lite ont i en vad i våras så jag fick inte springa. Det var ­lite tråkigt, men nu har jag kommit i gång igen. 

Inför årets upplaga av loppet har bansträckningen gjorts om. Det innebär bland annat att löparna bara ­behöver ta sig över den jobbiga Väster­bron en gång.

– Det är väl bra. Men förut så ­visste man ju precis vad man hade att vänta. Nu har man ingen koll alls, så det är ­både och. Men det blir säkert bra. Det är ju kul med lite nytt också.

Vädret en utmaning

Men den kanske största utmaningen lär bli vädret. Prognoserna pekar på att det kan bli runt 30 grader varmt på ­eftermiddagen.

– Det har varit så där varmt ett år ­tidigare. Då gick ambulanserna i skytteltrafik. Det var otroligt hett.

– Man får väl ta det lite lugnare och se till att pytsa i sig lite vätska ­under tiden, se till att dricka vid varje vätskestation. Man kan inte göra så mycket mer. 

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN