Kaoset på Irland – nytt hinder för brexit

Storbritanniens premiärminister Theresa May och Irlands premiärminister Leo Varadkar.

Alla är ense om att brexit inte får betyda en "hård" gräns mellan Irland och Nordirland.

Men ingen vet hur det ska gå till.

Inte blir det lättare av att Irland hotas av nyval.

Gränsfrågan var en av många risker som brexitanhängarna arrogant sköt åt sidan inför folkomröstningen förra året.

– Det där löser sig, sa de. Inga som helst problem.

Nu är frågan om hur gränsen mellan Irland (läs EU) och Storbritannien ska se ut, en av två saker som kan få förhandlingarna att stupa redan innan man ens börjat diskutera ett nytt handelsavtal.

Irlands inställning är att eftersom det är britterna som lämnar EU och därmed bryter en fungerande ordning så är det upp till dem att komma med en lösning.

Britterna vill använda gränsfrågan som en hävstång för att tvinga fram förhandlingar om ett nytt handelsavtal. Därför hävdar landets handelsminister Liam Fox att frågan bara kan lösas som en del av ett nytt handelsavtal med EU.

Mer än ekonomi

Problemet för alla parter är att gränsen mellan Irland och Nordirland handlar om långt mycket mer än bara ekonomi.

En hård gräns riskerar att blåsa nytt liv i de sekteristiska stämningarna på Nordirland mellan katoliker och protestanter. Under den väpnade konflikten som inte tog slut förrän fredavtalet 1998 dödades över 3 000 människor. Fred råder sedan dess men väldigt lite av verklig försoning. Extrema katolska grupper fortsätter med terror riktad mot framförallt polisen.

När jag besökte Nordirland tidigare i år försäkrade alla att det inte fanns någon väg bort från freden men man behöver inte vara många timmar i Belfast för att se hur lätt Nordirland kan halka tillbaka i gamla hjulspår.

Idag existerar i praktiken ingen gräns mellan de två delarna av den gröna ön. Lastbilar med varor passerar helt fritt. Människor kan bo i Irland och jobba i Nordirland och tvärtom utan att passera någon passkontroll eller liknande.

Inte acceptera

Men så kan det inte fortsätta om Storbritannien lämnar EU eftersom Nordirland är en del av det förenade kungadömet. Utan en gräns kan varor och människor passera från EU till Storbritannien och tvärtom utan kontroll. Det kan varken EU eller britterna acceptera. Ett av britternas huvudskäl till att lämna EU är ju för att själva kunna kontrollera invandringen.

Alla vill ha en mjuk gräns som fungerar lite som i dag men ingen har kommit med ett hållbart förslag på hur en sådan ser ut.

Gränsfrågan hotar att stjälpa vidare förhandlingar med EU. De 27 länderna har tre krav för att på toppmötet i december ge klartecken till förhandlingar om ett nytt handelsavtal.

Tiden knapp

Tidigare har pengarna, hur mycket britterna ska betala för att lämna EU, varit det stora hindret. Nu flyter Nordirland-gränsen upp som en minst lika stor stötesten. Det enda som ligger nära en lösning är EU-medborgares framtid i Storbritannien och britternas möjligt att bo kvar inom EU.

EU måste på toppmötet uttala att "tillräckliga framsteg" gjorts för att verkliga förhandlingar ska komma igång. Blir det inte av skjuts det hela fram flera månader när tiden redan är alldeles för knapp.

Här har Irland en nyckelposition. Om landets ledare inte anser att Storbritannien lagt fram ett hållbart förslag för gränsproblematiken kan man lägga in sitt veto mot att förhandlingarna går vidare.

Prestigeförlust

Irland har föreslagit att britterna ska stanna kvar i den inre marknaden men det skulle vara en oerhörd prestigeförlust för premiärminister Theresa May. Ett annat förslag är att gränsen ska gå i havet mellan Nordirland och Storbritannien men även det möter föga förvånande kraftiga protester.

Läget kompliceras ytterligare av att nyval hotar på Irland efter en korruptionsskandal. Även om risken minskat sedan den utpekade vice premiärministern och före detta justitieministern Frances Fitzgerald valt att avgå för att undvika ett misstroendevotum mot regeringen.

Nyval en vecka före jul skulle innebära att Irlands ledare reser till det viktiga toppmötet i Bryssel med bilan hängande över sig.

ANNONS