Centralafrikansk ”Rambo” inför rätta i Haag

TT-AFP

Publicerad 2018-11-23

Flyktingar, som fördrivits på grund av våldsamheterna i Centralafrikanska republiken, i ett läger i huvudstaden Bangui. Arkivbild.

Han anklagas för att ha rekryterat barnsoldater och lett sin milisgrupp i blodiga attacker mot civila i Centralafrikanska republiken.

Nu ställs Alfred Yekatom, känd som ”överste Rambo”, inför ett första förhör i Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag.

43-åringen greps i oktober efter att ha dragit sitt vapen och skjutit i luften i samband med ett bråk i parlamentet.

Internationella åklagare har haft ögonen på honom sedan 2015. Men händelsen i parlamentet, där Yekatom suttit som ledamot, visar på hans benägenhet till fortsatt våld och ett gripande var därför nödvändigt, heter det i ICC:s arresteringsorder.

Yekatom anklagas för en rad grova brott i samband med de senaste årens våldsamheter mellan kristna och muslimska grupper i Centralafrikanska republiken. Hans kristna milis ska ha gjort sig skyldig till flera attacker mot muslimer under 2013 och 2014. Yekatom pekas särskilt ut för att lett en attack i Bangui den 5 december då hans grupp, beväpnad med skjutvapen, granater och macheter dödade flera civila.