Danska kanelbullar för kryddiga för EU

Uppdaterad 2017-10-03 | Publicerad 2014-01-10

Måste dra ner på kanelen - men inte svenska bullar

Nu blir det andra bullar.

Danskarna måste dra ner på kanelen.

Svenska kanelbullar – består.

De danska kanelbullarna har det inte lätt nu för tiden i grannlandet. Danska myndigheter har upptäckt att varannan bulle innehåller för höga halter av kanel än vad EU-reglerna tillåter.

Bagarna har nu inget annat val än att dra ner på kanelen.

Kan orsaka leverskador

Boven är ämnet kumarin som finns i kanel. Förstora mängder kan nämligen orsaka leverskador.

EU-reglerna har minst sagt skapat hysteri i grannlandet. Vissa går så långt som att hävda att kanebullen är i fara.

– En vuxen man som jag kan äta tio kanelsnäckor varje dag i flera år och inte ens komma nära gränsen för vad som är farligt för min lever, säger Anders Grabow, talesperson för den danska Bageriföreningen till nyhetsbyrån AP.

EU-gränsen för kumarin i "fina bakverk" är satt till 15 milligram per kilo bakverk.

Svenska bagare kommer undan

Samtidigt som Danmark lider fortsätter eftermiddagsfikat i Sverige att bestå av oförändrade kanelbullar.

Svenska bagare kommer nämligen undan med tre gånger så mycket kumarin.

Det har en enkel förklaring. Svenska Livsmedelsverket valde nämligen att benämna kanelbullar som "traditionella och säsongsbetonade bakverk". Då får bagarna knåda i 50 milligram kumarin.

Enligt Livsmedelsverket är det bara Danmark som har bortsett från detta.

– Danmark tolkar EU:s regelverk som att traditionella produkter ska vara säsongsbetonade. Kanelbullar är tradionellt och kan finnas året om. Så tolkar Sverige det, säger Ulla Beckman Sundh, toxikolog på Livsmedelsverket.

”Måttfullhet en dygd”

Redan för några år sedan har svenska myndigheter utrett om svenskarna i är riskzonen.

– Vi har en hel del kanel i pepparkakor, glögg och kanelbullar. Då såg vi även när vi räknade väldigt högt intag, att alla bullar var kanelbullar och mjukpepparkaka, att det var under det tolerabla intaget. Vi blev väldigt glada för det, säger Beckman Sundh.

Finns det någon risk då för att äta kanelbullar?

– Det är det gamla vanliga, måttfullhet är en dygd. I Sverige kommer vi dock inte upp till de farliga mängderna kanel, om man inte börjar äta matskedesvis kanel varje dag, säger hon och fortsätter:

– Man kan alltid dra in kostcirkeln om man har lust. Bullar är toppen av matpyramiden och inte en bas.

Följ ämnen i artikeln