Idlib – staden som kallas ”nästa Aleppo”

Uppdaterad 2017-02-21 | Publicerad 2016-12-15

De syriska rebellerna som nu evakueras från Aleppo hamnar i Idlib.

En stad som är ett av rebellernas sista fästen – och som pekas ut som Assad-regimens nästa måltavla.

– Om det inte blir en politisk överenskommelse och ett eld upphör kommer Idlib bli nästa Aleppo, säger FN-sändebudet Staffan de Mistura.

Helvetet är över för de civila som var instängda i östra Aleppo. I alla fall för en liten stund. För frågan är vad som väntar dem nu, när de tillsammans med rebellerna som evakueras ur staden kommer till Idlib.

Idlib, en stad väster om Aleppo med 165 000 invånare, kontrolleras av oppositionen sedan mars 2015. Staden är av stor strategisk vikt för Assad. Om han vinner Idlib öppnas nämligen en regimkontrollerad väg från Aleppo ända ner till Damaskus.

Nästa måltavla

Idlib har därför pekats ut som nästa stora mål för Assad.

– Aleppo kommer att vara en språngbräda för att befria andra städer från terrorister, sa president Assad nyligen i en intervju.

De senaste månaderna har bomberna regnat över Idlib, en tillvaro som de som flyr Aleppo redan har upplevt på allt för nära håll. Den 5 december, till exempel, dödades minst 73 människor i Idlib av ryska bombflyg.

Slaget om Aleppo tog fyra år och blev ökänt över hela världen för dess blodighet. Men slaget om Idlib kan bli en ännu tuffare nöt för regimen än Aleppo, varnar experter. I Aleppo var oppositionen, precis som befolkningen, splittrad mellan olika grupper. Idlib har länge varit ett fäste för mer hårdföra sunnimuslimer, bland annat från Jabhat Fateh al-Sham (tidigare Nusrafronten).

Fientligt inställd befolkning

Assads regimsoldater och deras allierade shiamuslimska miliser från Irak och Libanon kommer därför knappast att tas emot med öppna armar i Idlib.

– Ryska bombningar och Assads inhemska och utländska miliser kan säkert begränsa områdena som hålls av rebeller men hur länge kan regimen, som är främmande för det lokala samhället, hålla kvar områdena och göra dem fredliga när de som bor där är så pass fientligt inställda?, säger Raphaël Lefèvre vid Carnegie Middle East Center till IBTimes.

Jabhat Fateh al-Shams ställning har stärkts i det syriska inbördeskriget tack vare deras framgångar på slagfältet. Även sekulära rebeller har tvingats alliera sig med gruppen eftersom de är de enda, förutom IS, som kunnat bjuda på hårt motstånd mot Assad.

Rysk hjälp kan minska

Pär Jönsson vid Utrikespolitiska institutet tror inte heller att Assad kan räkna med lika mycket rysk hjälp framöver.

– För Putin är det ingen poäng i att al-Assad vinner helt och hållet, för då kommer Ryssland och Iran ensamma få detta utfattiga, sönderslagna Syrien på halsen för all evighet, säger han till TT.

Detta kan mycket väl leda till att regimen tvingas förhandla, inte minst efter påtryckningar från Turkiet som stödjer flera sunnimuslimska rebellgrupper. Möjligen kan även Donald Trump, som till skillnad från Barack Obama kan tänka sig att Assad sitter kvar vid makten, bidra till en fredsöverenskommelse, säger Pär Jönsson.

Från ett slakthus till ett annat

– Då finns det också en legitimitet för EU och andra som känner sig skyldiga att delta i återuppbyggnaden av Syrien, säger Jönsson till TT.

Internationella Rödakorskommittén (ICRC) hoppas att totalt cirka 2 000 människor inom kort kan ha evakuerats från Aleppo, staden som kallats för ”ett slakthus” av FN-chefen Ban Ki-moon. Frågan är om de transporteras från ett slakthus till ett annat.