Brasilien

Minst 94 döda efter naturkatastrof i Brasilien

Av: 

Alexzandra Persson

NYHETER

Hela hus och bilar har dragits med i lerskreden i Brasilien – och en månads ranson av regn föll under bara några timmar.

– Det var som en lavin, allt bara föll ihop samtidigt. Jag har aldrig sett något liknande, säger en man som åkte över staden i räddningshelikopter till AP.

Den brasilianska staden Petrópolis, som ligger i regionen Rio de Janeiro, drabbades av ett kraftigt skyfall och lerskred under tisdagen. Lokala myndigheter bekräftar under natten mot torsdagen att minst 94 personer mist livet som följd av naturkatastroferna. Ytterligare 35 saknas.

Dödstalet kan vara högre

Under tre timmar föll 258 millimeter regn i området. Det är lika mycket regn som det sammanlagt fallit över staden de senaste 30 dagarna.

Många saknar fortfarande anhöriga från lerskreden.
Skyfallet gjorde att flera hus drogs ned i leran i Petrópolis i Rio de Janeiro. Regionen har även tidigare varit drabbad av liknande katastrofer.

Stadens borgmästare Rubens Bomtempo är dock orolig att dödstalet kan bli all högre när man söker igenom allt bråte. Än så länge har man lyckats hitta 21 personer som fortfarande var vid liv.

Just nu sprids videoklipp på sociala medier där hela hus och bilar dras med i lerskreden.

Sörjer de döda i tre dagar

Staden går in i en tre dagar lång sorgeperiod. Brasiliens president Jair Bolsonaro har kommenterat händelsen från sitt möte med Putin i Moskva.

Brasiliens president Jair Bolsonaro.

– Må gud trösta deras familjer, säger han under en presskonferens.

Regionen har även tidigare varit hårt drabbad av liknande katastrofer. En av de mest allvarliga kostade över 900 liv. Sedan dess har staden Petrópolis ämnat skapa en beredskapsplan för räddningsaktioner vid lerskred. Dock har dessa planer inte hunnit verkställas.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Bilar drogs med i lerskreden.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sju kusliga katastrofer från klimatåret 2021

ÄMNEN I ARTIKELN

Brasilien

Jair Bolsonaro

Rio de Janeiro

Skyfall

Katastrofer

Jordskred