Kommunen: ”Många Gävlebor har blivit fruktansvärt drabbade”

Uppdaterad 2021-10-31 | Publicerad 2021-10-30

Rekordregnet och höghusbranden har satt hård press på Gävle kommun.

Kommunstyrelsens ordförande Åsa Wiklund Lång (S) menar att de enorma översvämningarna, och dess effekter, var mycket svåra att förutse.

– Det finns ingen planering som kan klara det.

Dubbla olyckor har drabbat Gävle i år. I augusti kom det värsta ovädret på 20 år. Kort därefter förlorade hundratals Gävlebor sina hem i en höghusbrand.

Exakt hur många som drabbats har man inga siffror på. Men 600 larm kom in under den första natten när översvämningarna skedde. Ett 80-tal lägenheter förstördes helt.

I kommunen pågår fortfarande ett febrilt arbete för att analysera skadorna efter både regnet och branden.

– Vi har en mycket lång väg att vandra innan vi är klara, säger kommunstyrelsens ordförande Åsa Wiklund Lång (S).

Drönarbild över ett bostadsområde i Gävle efter skyfallen i augusti.

Kostnadsfrågan kan ta år

Vad kommunens nota kommer att landa på är fortfarande oklart. Kommunen har tagit hjälp av Malmö som drabbades av stora översvämningar 2014, även om Gävles var betydligt värre.

– Deras besked var att det tog flera år att kunna spåra ansvarsfrågan och därmed kostnadsfrågan. Vi har tagit höjd för 250 miljoner att tillföra Gävle vatten och eventuella kravstämningar. Sedan har jag precis lagt fram mitt budgetförslag till kommunen på 100 miljoner kronor till klimatanpassningar, säger Åsa Wiklund Lång.

Hundratals Gävlebor står utan hem efter höghusbranden i början av oktober.

Ska analysera svagheter

Skadekraven efter översvämningarna har strömmat in till Gävle vatten. Men om det fanns brister i kommunens beredskap är fortfarande för tidigt att säga, menar Åsa Wiklund Lång.

– De regn som kom i augusti kallar SMHI för tusenårsregn. Det innebär att dessa regn är värre än man kan tänka sig och kan återkomma med tusen års mellanrum. Det betyder att oavsett vad vi hade gjort hade vi inte klarat av regn av den här magnituden.

Däremot behöver kommunen analysera om det fanns svagheter i systemen, menar hon. Och om ansvaret ligger på enskilda fastighetsägare eller vattenhuvudmannen. De svaren har man ännu inte.

Kommunstyrelsens ordförande Åsa Wiklund Lång (S).

Vad har ni lärt er?

– Att vi pratar alldeles för lite om samhällets och individers beredskap. Vi är många som förstår att klimatförändringar är en realitet men ingen vet var det händer igen och när. Det betyder att åtgärder inte kan vänta någonstans. Vi har fått ett helt annat tidsperspektiv.

Ser du det som att Gävle kommun är i kris?

– Nej, men många Gävlebor har blivit fruktansvärt drabbade. Det är klart att det är kris för många individer att ha förlorat sina hem.

– Vi befinner oss i en oerhört stark belastning ovanpå allt annat vi har ansvar för 365 dagar om året. Arbetet med att klimatanpassa städer, det bör inte vänta i någon kommun. Vi måste förbereda oss på stora förändringar och ha samhällsberedskap på många sätt och vis.